Ibericoribs med kvittenglaze och Finca Luna Beberide

Finca Luna Beberide (Nyhet)

Art.nr. 252801

Finca Luna Beberide (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, fikon, oregano, peppar, svarta vinbär och vanilj. Läs mer…


149 kr

Du behöver

Ibericoribs

1,5 kilo Ibericoribs
1 hel vitlök, halverad
1 stor morot skuren i bitar
1 selleristjälk, skuren i bitar
Ett par timjanstjälkar
5 kryddnejlikor
3 stjärnanis
4 lagerblad

Kvittenglaze

200g kvittenpastej
50 ml vitvinsvinäger

Ibericogris anses vara det bästa fläskköttet som går att köpa och även den grissort som ligger bakom den kända torkade skinkan Pata Negra.

Kvitten är en ljuvlig frukt och kvittenpastej, eller marmelad sägs vara en av de äldsta marmeladerna i världen. Det kan vara svårt att få tag på men det går även bra använda en marmelad gjord på syrliga äpplen. Vi hittade ett företag som säljer kvittenmarmelad (https://www.delitea.se/andresy-confiture-marmelad-kvitten-270g) Men i detta recept utgår vi från en kvittenpastej som är traditionellt att använda i Spanien.

Gör så här:

Värm ugnen till 130 °C.

Placera ribsen i en djup ugnsfast form och täck med kallt vatten. Tillsätt vitlök, morot, selleri, timjan, kryddnejliga, stjärnanis, lagerblad och täck med aluminiumfolie. Baka sedan i ugnen i 2 ½ h. Köttet ska vara mycket mört, men fortfarande sitta fast på benet. Titta till ribsen ett par gånger under tiden och skumma av skum som flyter upp till ytan. Ta sedan ut formen ur ugnen och låt dem svalna i vätskan.

Glaseringen:

Skär kvittenmarmeladen i små bitar och lägg ner i en sautépanna tillsammans med vinägern, på låg värme. Smält marmeladen försiktigt och rör konstant. Resultatet ska vara som en tjock sylt.

Ta sedan upp köttet och lägg ut revbenen på en ugnsform. Pensla alla sidor av köttet med glazen och grilla sedan köttet ca 3–4 minuter per sida för att få en fin grillyta. Optimal är att grilla köttet men det även bra att använda en ugns grillfunktion. Pensla köttet ett par gånger med den resterande glazen.

Servera med pommes frites samt en god sallad.

I glaset: Finca Luna Beberide


Föregående inlägg
Nästa inlägg