Ugnsbakad lax med citron, örter och ugnsgrönsaker
Saftig ugnsbakad lax med citron, vitlök och färska örter, serverad med ugnsrostade grönsaker och en enkel citronsås. En fräsch, vinvänlig rätt där syra, örter och grönsaker gifter sig snyggt med…
Flera typer av vitt vin passar till fisk; frisk och bärig rosé kan också vara en fin kombination, och ibland fungerar även ett lättare rött vin. Här kan du botanisera bland viner och eventuella andra drycker i vårt sortiment som passar till fisk.
Till mager fisk, exempelvis torsk, sej och kolja, passar i allmänhet lättare viner bland:
Stekt fisk kan med fördel kombineras med fatlagrad chardonnay.
Till torsk med rödvinssås och kotlettfiskar kan du avnjuta ett lättare rött vin.
Till fet fisk, exempelvis lax, sill, strömming, röding och makrill, passar i allmänhet viner med hög fruktsyra bland:
Rökt eller gravad fet fisk är rik på umami, har sälta och ibland kännbar sötma. Detta möts bäst upp av ett vitt vin av smaktypen druvig och blommig.
Halstrad fisk fungerar väl med fatlagrade vita viner av smaktypen fyllig och smakrik.
Strävheten i rött vin krockar med umamin hos fet fisk, vilket kan resultera i en oangenäm plåtsmak.
Mer inspiration hittar du bland Vin & vänners recept, där du alltid får tips på en dryck att kombinera maträtten med. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du dessutom nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg tillsammans med exklusiva erbjudanden.
Vill du lära dig mer? Ett tips är att börja med Systembolagets smakskola som bland annat går igenom grundsmaker, konsistens och aromer.
Smaklig måltid!
Saftig ugnsbakad lax med citron, vitlök och färska örter, serverad med ugnsrostade grönsaker och en enkel citronsås. En fräsch, vinvänlig rätt där syra, örter och grönsaker gifter sig snyggt med…
Rustik fransk gryta från Alsace där surkål, fläsk och korv får koka långsamt tillsammans. Servera med Alsace Grand Cru Schlossberg Riesling – ett vin från Vinia som balanserar syra, sälta och rökighet med elegans.
Krispigt panerad kycklingschnitzel serverad med klassiska tyska tillbehör – smöriga spätzle och syrlig surkål. En rätt som kombinerar frasig yta med mjuk, len och frisk kontrast. Instruktioner Förbered kycklingen: Banka…
En smakrik och mustig gryta med rötterna i Louisiana. Cajun Gumbo är full av djupa, rökiga smaker från korv, räkor och en mörk roux. Serveras traditionellt med ris och är…
En riktig klassiker i ny tappning! Krispig, gyllene schnitzel serverad med en fräsch och krämig Waldorfsallad på äpple, selleri, valnötter och romansallad. Kombinationen av sälta, sötma och syra blir perfekt…
Krispig kycklingfilé med katsu-sås, ris och broccoli. Friskt, fruktigt och helt perfekt med LXRY Sparkling från Australien.
En modern tolkning av japansk ramen där krispig schnitzel möter lena nudlar, kokt ägg och fräsch salladskål. Kombinationen av umami, textur och fräschör blir komplett tillsammans med det friska och…
Tonkatsu är Japans svar på schnitzel – krispigt panerad fläskkotlett serverad med fluffigt ris, fräscha grönsaker och en sötstark tonkatsusås. En fantastisk kombination av sälta, krisp och umami, perfekt balanserad…
Klassisk fläskschnitzel med krispig panering, serverad med fräsch potatissallad och ruccola. En rätt som kombinerar sälta, syra och fräschör – perfekt till ett friskt och aromatiskt vitt vin som Mooi…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.