Så matchar du vin till fisk
Så matchar du vin till fisk Att matcha rätt vin till fisk kan höja matupplevelsen till nya höjder. Här är några grundläggande regler och specifika exempel på viner från Vinia…
Producent Earl Christian Thirot-Fournier | Land Frankrike | Region AOP Sancerre | |
Årgång 2022 | Typ Vitt | Storlek 375 ml | Alkohol 13,5 % |
Druva 100% Sauvignon Blanc | Smakstil Friskt & Fruktigt | Art. nr. 5494-02 | |
Lagring Jäsningen skedde under två veckor på temperaturkontrollerade ståltankar. Efter jäsningen vilade vinet några månader på sin jästfällning. |
Ett ungt, mycket friskt, ursprungstypiskt, något aromatiskt vin med inslag av mineral, päron, svartvinbärsblad, krusbär och citron.
Vinodlingsdistriktet Sancerre ligger i den östra delen av Loire-dalen, sydöst om Orléans. Hela appellationen befinner sig på den vänstra strandbanken av floden Loire, mittemot Pouilly Fumé.
Sancerre är nära kopplat till havet, vilket vid en blick på en karta närmst framstår som en lögn eller villfarelse, men faktum är att för ett par miljoner år sedan, så var hela Sancerre nedsänkt under Atlanten, där ett marint liv frodats och skapat hundratals meter av sediment bestående av ostron, musslor och fiskskelett, som förvandlats till olika sorters kalkhaltiga jordar. Där det i Frankrike finns kalkhaltiga jordar så finns det vin!
Liksom sina vinproducerande burgundiska kusiner i söder och öster, så odlade förmodligen romarna först i området och kanske redan under det första århundradet. Liksom de berömda vingårdarna i Chablis och Côte d´Or har området även kultiverats av Augustinermunkar. Området är historiskt känt för att producera röda viner men efter att phyllooxera ödelade stora delar av vinodlingarna så återplanterade många med sauvignon blanc och det är med denna druva som området idag är känt över hela världen. AOC Sancerre för Sauvignon Blanc grundades år 1936 och 1959 för rött vin och rosé.
Producenten Christian Thirot-Fournier grundades 1924 och den nuvarande ägaren är den tredje generationens vinmakare. Producenten är belagd i byn Bué, som ligger 2km sydväst om staden Sancerre. Bué är idag klassad som ett av Sancerres Cru-områden. Bué är känd för sina branta, amfiteaterliknande vingårdar där några av bergssluttningarna närmar sig 65 graders lutning, området är även prisat för sina fina kalkstenar. Producentens vingårdar består av totalt 19 individuella jordlotter och vinrankorna växer längs med södersluttningar på en höjd av 250 m över havet.
Jordmånen består huvudsakligen av Caillottes som är små kalkstenar och kalkstensskärvor som ofta förekommer i Sancerres lätt böljande kullar, denna sorts jordmån ger vinet kropp och ofta aromatiska egenskaper som går åt det blommiga och fruktiga. Samt även en stor del Terres Blanches, ”de vita jordarna” som är kalkrika och består av kimmeridge-lera och små märglar som även finns i Chablis. Druvor från denna sorts jordmån ger ofta viner struktur och längd.
Producenten använder ekologisk kompost och gräs som täckplantor mellan vinraderna för att förhindra erosion samt för att öka den bakteriella mångfalden i vingården. Druvorna till vinet Sancerre Vieux Pruniers skördades i mitten av oktober, och sorterades samt pressades lätt för att sedan jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet fick även lagras på sin jästfällning för att sedan filtreras och buteljeras i januari. Kuriosa – Alla medlemmar av familjen från faderns och moderns sida är välrenommerade vinodlare (Balland, Fournier, Vattan)
Vinet Sancerre Domaine des Vieux Pruniers består till 100 % av druvan sauvignon blanc, det har lagrats ett par månader på ståltank. Skörd utfördes under de två första veckorna av oktober.
Så matchar du vin till fisk Att matcha rätt vin till fisk kan höja matupplevelsen till nya höjder. Här är några grundläggande regler och specifika exempel på viner från Vinia…
Sancerre är en region i Loiredalen i Frankrike som är känd för sin produktion av druvan sauvignon blanc. Detta vita vin är känt för sin höga kvalitet, sin krispiga och…
Sous vide är en tillagningsteknik där man tillagar råvaror i ett vattenbad och där råvaran oftast vakuumförpackas.Tekniken gör att råvaran blir perfekt tillagad och helt jämnt tillagad över hela råvaran. Vi…
Går det att matcha vin och sill? Visst det går utmärkt men skippa det röda vinet då tannin och strävhet kan skapa en metallisk smak i kombination med fisken salta…
Våren är på ingång, igen, och många av oss passar på att ta en härlig långhelg. Så varför inte passa på att ta en härlig promenad och plocka de spröda…
Gör så här: Dela hummern och ta ut allt kött, skär i 8-10 bitar. (Så här delar ni en hummer ) Hetta upp olja i en stor kastrull till medium…
För att fira att vi nu lanserar ett nytt härligt vin från Sancerre på halvflaska så har vi tagit fram ett snabblagat och otroligt gott recept! En klassiker som går…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.