Vin till sill?

Går det att matcha vin och sill? Visst det går utmärkt men skippa det röda vinet då tannin och strävhet kan skapa en metallisk smak i kombination med fisken salta och syrliga karaktär.

Sill är salt, lite surt och ofta kryddigt. Dessutom är den i sig fet och är ofta inlagd i krämiga såser Därför är knepet att välja viner med hög syra och fräschör. Eller ett vin som har blommiga och har mycket frukt.

Mousserande viner har ofta lite restsötma samt en hög syra. De blir därför ett festliga val och fungerar även till merparten av de läckerheter som serveras på ett klassiskt julbord. En lite bättre Cava så som Cava Aurelia Brut Natur Reserva är ett utmärkt val.  Prova till svartvinbärssillen eller till en lite syrligare sill.

Även vita friska viner från Loire, så som Sancerre Domaine Vieux Prunier skapar riktigt härliga smakbryggor. Flaskan finns även på halvflaska vilket är smidigt. Prova till senap och skärgårdssillen!

Rosevin är ju annars charkbrickans bästa vän, vilket vi skrivit om här  försök att hitta smakbryggor bland vinet karaktär och smaker som återfinns i den inlagda sillen. Kyl vinet väl och prova tex Pink Pet tillsammans med frans löksill eller matjessillen.

Eller varför inte prova att matcha Villa Blanche Picpoul de Pinet tillsammans med limesillen. Dess friska och mineraliska karaktär skapar härliga smakbryggor.

Hoppas det smakar!

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva (Nyhet)

Art.nr. 7923-01

Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, gummi och apelsin. Läs mer…


159 kr

Föregående inlägg
Nästa inlägg