Biff Wellington med madeirasås

Finca Luna Beberide (Nyhet)

Art.nr. 252801

Finca Luna Beberide (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, fikon, oregano, peppar, svarta vinbär och vanilj. Läs mer…


149 kr

Du behöver

Oxfilé

800 g färsk oxfilé, mittbit
smör
olja
salt
peppar
2 smördegsplattor

Duxellfyllning

500 g champinjoner
300 g rökt sidfläsk
4 msk tomatpuré
6 schalottenlökar
0,5 dl hackad timjan
vetemjöl, till avredning

Madeirasås

4 schalottenlökar
1 morot
1 knippe färsk bladpersilja
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 dl madeiravin
4 dl kalvfond
salt
peppar

Gör så här:

Madeirasåsen

Hacka grönsakerna och stek dem i smör. Rör sedan ut tomatpurén och häll på madeiravinet. Blanda väl och häll sedan på kalvfonden. Låt koka ihop till en tjock rik sås. Smaka av med salt och peppar och eventuell redning. Ställ åt sidan.

Duxellfyllning

Hacka svamp, sidfläsk och lök fint. Fräs allt i en djup panna så att mer parten av all vätska har försvunnit. Tillsätt tomatpuré och låt koka samman i ca 10 minuter, på mellanvärme. Pudra över mjöl och ställ av från värmen och låt svalna.

Oxfilé

Putsa köttet fritt från hinnor. Salta och peppra generöst och låt vila till rumstemperatur ett tag. Stek sedan oxfiléns alla sidor snabbt i en het panna. Låt sedan oxfilén svalna.

Ta fram smördegen och lägg på en plan yta. Lägg oxfilén i mitten av smördegsplattan och lägg sedan fyllningen på toppen av oxfilén i ett ca 1 centimeter tjockt lager. Pensla ägg försiktigt över duxellfyllningen samt ett tunnt lager på den andra smördegsplattan och lägg den sedan på toppen av köttet. Skär bort överflödig deg men spar ca 3 centimeter som ni viker upp mot köttet. Nagga sedan runt om med en gaffel.

Pensla ett lager med ägg över köttet och skär ett fint rutmönster över hela biten. Sätt ugnen på 175° C i ca 30 minuter och låt köttet vila i minst 15 minuter.

Servera tillsammans med sparris, potatis och madeirasåsen.

 


Föregående inlägg

Vin till sill?

Nästa inlägg