Julens godaste köttbullar

Les Pious Côtes du Rhône

Art.nr. 246901

Les Pious Côtes du Rhône

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Tydliga toner av mörka och röda bär och en ursprungstypisk kryddighet. Här finns även toner av lakritsrot och vilda örter. Ett välbalanserat vin med lång eftersmak som passar utmärkt till grillat och buffé. Läs mer…


Du behöver

Hemlagade köttbullar

500g köttfärs
1 ägg
1-2 msk salt
1 krm mald vitpeppar
1 tsk socker
1 stor finriven morot
1 stor finriven gul lök
3/4 dl ströbröd
1 1/2 – 2 dl grädde
1 tsk bakpulver
1 krm malda nejlikor
1 krm koriander

Dessa klassiska köttbullar smakar precis som mormors godaste köttbullar och innehåller traditionella kryddor som passar till jul.

Gör så här:

Instruktioner:

  1. Förberedelse: Börja med att blanda ströbrödet med grädden i en stor skål. Låt blandningen svälla i cirka 10 minuter. Detta steg är viktigt för att ge köttbullarna rätt konsistens och saftighet.
  2. Blanda ingredienserna: Till den svällda ströbrödsblandningen, tillsätt köttfärs, ägg, salt, vitpeppar, socker, den finrivna moroten och löken. Krydda med nejlikor och koriander. Slutligen, rör i bakpulvret. Blanda alla ingredienser väl tills du får en jämn och homogen färsblandning.
  3. Forma köttbullarna: För att forma köttbullarna, blöt händerna i vatten – detta förhindrar att färsen fastnar på händerna. Ta en liten mängd av färsblandningen och rulla mellan handflatorna för att forma en jämn, rund köttbulle. Placera de färdiga köttbullarna på en skärbräda eller ett bakplåtspapper.
  4. Stekning: Värm upp en stekpanna med en generös klick smör. När smöret fått en gyllene färg, lägg i köttbullarna. Stek dem på medelvärme. Viktigt är att inte steka mer än 3/4 av ytan på en gång och att regelbundet skaka pannan så att köttbullarna behåller sin runda form och får en jämnt brun yta.
  5. Servering: Dessa köttbullar passar utmärkt till julbordet eller serveras traditionellt med kokt potatis, brunsås och rårörda lingon. De är också underbara som en del av en smörgåsbord eller som en enkel middag med din favoritsida.

Tips: För en extra julig smak, kan du experimentera med att lägga till en liten mängd malen ingefära eller kardemumma i färsen.

Hoppas det smakar! Dessa traditionella svenska köttbullar är inte bara en fest för smaklökarna utan också ett sätt att föra familj och vänner samman kring matbordet, speciellt under julen.

Hoppas det smakar!


Föregående inlägg