Julens godaste revbensspjäll – Rödvinsbräserade

The Great Bonza Reserve

Art.nr. 6816-01

The Great Bonza Reserve

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Vinet är smakrikt och generöst och passar perfekt till rätter som pulled pork eller ribs. Läs mer…


Du behöver

Revbensgryta

6 Portioner
Ca 2.3 Kg tjocka revbensspjäll, (skurna i ca 4-5cm långa bitar)
Salt och Peppar
3 msk olivolja
3 lökar
3 morötter
2 selleristjälkar
3 msk mjöl
1 msk tomatpure
750ml torrt rött vin (Gärna Cabernet Sauvignon)
10 kvistar bladpersilja.
8 kvistar timjan
4 kvistar oregano
2 kvistar rosmarin
2 lagerblad
1 hel vitlök halverad horisontellt
1 liter köttbuljong
Servera med potatismos

Om ni gillar att julmysa länge i köket så kommer dessa revben fylla ut tiden väl och det är så värt det!

Värm ugnen till 180 grader. Salta och peppra revbensspjällen. Hetta upp olja i en stor gjutjärnspanna eller gryta och bryn revbenen på alla sidor. Arbeta i två omgångar ca 8 minuter per sats. Lägg revbenen åt sidan på ett icke tempererat fat. Spar ca 3 matskedar av vätskan i pannan.

Lägg i lök, morötter och selleri i grytan och koka på medelhög värme, rör om ofta, till dess att löken är brynt, detta bör ta ca 5 minuter.

Tillsätt mjöl och tomatpuré och rör om konstant tills det har en djup röd färg. Rör i vinet samt revbenen och den köttsaft som runnit av på fatet. Koka upp och sänk värmen samt låt sjuda tills mängden vin minskat till hälften, detta tar ca 25 minuter. Lägg till alla örter tillsammans med vitlöken samt tillsätt buljongen. Koka upp, sätt på ett lock och lyft in i ugnen.

Koka tills revbenen är möra, vilket tar ca 2- 2 1/2 timmar. Sila av såsen från grytan i en bunke och använd en sked för att lyfta ut fettet som ligger på ytan. Balansera såsen med salt och peppar.

Servera i grunda djupa tallrikar över potatismos (självklart hemlagad) med generöst med sås över. The Great Bonza blir här en perfekt matchning till detta ljuvliga recept! Se längre upp i detta inlägg.