Kåldolmens dag – Ett klassiskt recept och en trevlig vinmatchning

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

Art.nr. 223401

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk smak med inslag av fat, krusbär, galiamelon, päron, bivax och citrus. Läs mer…


79 kr

Du behöver

Kåldolmar

½ dl grötris
1 vitkålshuvud
1 gul lök
1 msk smör
400 g blandfärs
½ dl ströbröd
2 ägg
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk ljus sirap
1 dl vatten
2 dl mjölk
4 dl kålspad från kokningen
2 msk kalvfond
1-2 msk maizena
Potatis
Pressgurka
Rårörda lingon

Imorgon lördag är det kåldolmens dag, och det måste vi så klart respektera och således tillaga!

Gör så här:

Koka riset enligt instruktioner på paketet. Ställ svalt

Skär av den tjockare delen av rotstocken och lägg sedan försiktigt ner huvudet i kokande vatten. Dosera ca 1 tsk salt per lite vatten. Låt sjuda lätt i ca 5 minuter. Kålbladen ska släppa lätt men inte vara sönderkokt. Glöm inte att spara kålspad.

Skala av 20-25 kålblad och spola dem med kallt vatten och låt dem torka.

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka lök och stek den mjuk i smör. Ställ sedan åt sidan och låt svalna.

Blanda sedan blandfärs, lök, risgröt, ägg salt och peppar. Lägg sedan färsen i ett kålblad och vik den grövre botten av kålbladet över färsen och vik sedan upp sidorna till ett fint format paket.

Fyll sedan en ugnsfast form med dolmarna, med den grövre kålsidan nedåt. Ringa sedan sirap och eventuellt smält smör över dem och stek i ungens nedre del i 40 minuter. Efter halva tiden häll på korvspad blandat med fond.

Resten av spad och fond sparas i en kastrull. När kåldolmarna nästan är färdiga så häll av stekskyn och fonden från formen i kastrullen och koka upp. Red med maizena och servera tillsammans med kokt potatis, pressgurka och rårörda lingon!

Till denna klassiska rätt vill vi ha en frisk och fruktig sauvignon blanc och Spier Signature Sauvignon Blanc semillon är ett perfekt val!

Hoppas det smakar!