Wallenbergare


Chinon Fabien Demois
Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Läs mer…
Du behöver
Biffar
500 g mald kalvfärs
3 äggulor
1 tsk Salt
1 krm Vitpeppar
2 dl Vispgrädde
1 dl Ströbröd
50g Smör
Potatispuré
800 g potatis
1 dl vispgrädde
1/2 dl röd mjölk
50 g smör
1/2 tsk salt
Tillbehör
50g brynt smör
200 g ärtor
Eventuellt rivet citronskal samt muskot till purén
En klassisk Wallenbergare är så gott och tillsammans med vårt vin Fabien Demois Chinon så uppnår vi härliga smakbryggor tillsammans med lingonens syrlighet.
Gör så här:
Börja med att koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 20 minuter.
Blanda färs, ägg, salt, vitpeppar, till en jämn och fin smet. En matbereade är att föredra. Tillsätt grädden i små skvättar under omrörning. Forma sedan 8-10 biffar beroende på hur stora ni vill ha dem. Lägg sedan upp ströbröd i en djup tallrik och vänd biffarna så att alla sidor täcks ordentligt. Låt ströbrödet suga upp vätska från biffarna i ca 5 minuter.
Smält en generös mängd smör i en stekpanna på låg värme. Stek sedan biffarna i 10-12 minuter. Det är viktigt att inte ha för hög värme under detta steg.
När potatisen är färdigkokt och biffarna steks färdigt så pressa den avrunna potatisen ner i en skål. Smaka av med salt och peppar. Vispa sedan ner mjöl och varm mjölk tills ni får en fluffig och len puré. Smaka av med salt och peppar, samt muskot och citronzest om ni gillar det.
Servera sedan wallenbergarna med potatispuren, kokta eller ångade ärtor samt en rejäl klick rårörda lingon.
I glaset, Chinon från Fabien Demois.
Hoppas det smakar!