Mustiga Långkokta shortribs med mos


Caravan Durif
Ungdomligt, fruktigt och mycket smakrikt nyanserat vin med tydligt rostad fatkaraktär. I doften finns aromer av kryddor, örter, mörka bär, plommon och choklad. Vinet har en tät mörk blåröd färg med mjuka men ändå närvarande tanniner. Läs mer…
Du behöver
Mustiga Långkokta shortribs
6 shortribs, ca 300g styck.
1 ½ tsk salt och peppar
2 msk olivolja
3 krossade vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 selleristjälkar
2 morötter, hackade
2 msk tomatpuré
500 ml torrt rött vin
500 ml oxbuljong
2 kvistar timjan
2 lagerblad
Höst och vintermörker kräver mustiga långkok. Här kommer ett recept på en sanslöst god gryta.
Gör så här:
Värm ugnen till 160°C. Salta och peppra köttet generöst.
Hetta upp oljan i en stor ugnssäker gryta på hög värme. Stek alla sidor av revbenen på hög värme och lägg åt sidan. Stek ett par åt gången.
Sänk värmen till medium och tillsätt lök och vitlök i samma gryta, tillaga i ca 2 minuter. Tillsätt sedan morot och selleri och tillaga dessa i ytterligare 5 minuter tills moroten börjar mjukna. Tillsätt därefter tomatpuré och låt koka in i 1 minut.
Tillsätt sedan vin och buljong, timjan samt lagerblad och rör tills all tomatpuré har upplösts. Tillsätt sedan köttet så att vätskan täcker helt. Lägg på ett lock och tillaga i 3 timmar tills köttet är mört och kan dras isär med en gaffel.
Lyft sedan försiktigt ut köttet från grytan och pressa ur juicen från lök och grönsaker. Koka därefter vätskan till en sås. Tillsätt vatten om den är för tjock eller red med maizena.
Servera sedan köttet med potatismos och såsen.
Till denna mustiga gryta behöver vi en fruktbomb. Caravan Durif blir en perfekt matchning.