Vildsvinsgryta med potatismos
Art.nr. 657301
Caravan Durif
Ungdomligt, fruktigt och mycket smakrikt nyanserat vin med tydligt rostad fatkaraktär. I doften finns aromer av kryddor, örter, mörka bär, plommon och choklad. Vinet har en tät mörk blåröd färg med mjuka men ändå närvarande tanniner. Läs mer…
Du behöver
Viltsvinsgryta
600 g vildsvin
2 msk mjöl
4 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
50 g selleri
75 g morot
200 g hackad lök
5 vitlöksklyftor
250 ml rött vin
100 g Rökt Bacon
1 msk kumminfrön
250 ml passata
2 små-medelstora tomater
2 lagerblad
1 msk torkad oregano eller mejram
2 msk paprikapulver, ej rökt
250 ml kallt vatten
250 g svamp
50 g smör
persilja till garnering
Potatismos med gräddmjöl
1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
1 dl grädde
3 msk smör
1 tsk socker
1/2 tsk salt
2 krm nymalen vitpeppar
Gör så här. Skär vildsvinsköttet i ca 3 cm tjocka tärningar. Skär morot, selleri och lök i 3-5mm tärningar. Skär även bacon till samma tjocklek som grönsakerna. Skiva vitlöken så fint ni kan. Kvarta tomaterna samt skär svampen i ca 2 cm bitar.
Hetta sedan upp en gjutjärnspanna med lock på medelvärme. Tillsätt därefter en skvätt olja och stek sedan baconet tills det är krispigt. Tillsätt lök, selleri och morot och rör runt så att alla grönsaker täcks av fettet från baconet.
Krydda sedan viltsvinsköttet med salt och peppar samt blanda ut mjölet tillsammans med köttet.
Höj sedan värmen till medium hög värme och tillsätt köttet. Stek köttet till dess att alla sidor fått färg. Rör om regelbundet.
Tillsätt de resterande ingredienserna förutom smör och svamp. Hetta upp alla ingredienser och smaka av med salt och peppa. Sänk därefter temperaturen så att grytan sjuder. Sätt på locket. Kontrollera gärna en kort tid efter att ni satt på locket så att det sjuder snarare än kokar.
Låt sedan tillagas i 2 ½h
En halvtimme innan servering så fräs svampen i smöret och tillsätt i grytan. Alltså 2h efter att den börjat sjuda. Under denna tid gör ni även ett hemlagat potatismos att servera till.
Garnera med persilja och häll upp ett glas Cavaran Durif.
Hoppas det smakar!