Vad smakar vilt?

Det är inte lätt att beskriva. Vi tar en titt på denna fråga!

Många uppskattar smaken av vilt kött och visst finns det något som förenar smakupplevelsen av exempelvis kött från älg, hjort eller viltsvin, men hur beskriver vi denna smak? Det är inte lätt!

För några år sedan tog en student sig an denna fråga och med hjälp utav en expertpanel studerade de sensoriskt hur vilt kött egentligen smakar. Kött från älg, hjort och viltsvin användes i studien.

Experterna menar att viltkött smakar syrligt, blod, metalliskt samt har en mustig karaktär av jord och skog dessutom med en tydlig svaveldoft. Viltsvinskötten ansågs ha en mildare viltsmak medan älg och tätt följt av hjort hade en kraftigare och mer utpräglad viltsmak.

Vill ni läsa hela uppsatsen så finns den via denna länk.

Nu vet vi hur vilt smakar! Men vilka viner passar till vilt kött?

En hel del viner passar faktiskt till vilt, sedan spelar de andra ingredienserna på tallriken så klart en roll i smakbryggan mellan mat och vin. Men generellt så brukar kryddiga & mustiga viner samt fruktiga och smakrika viner passa bra. Om den vilda köttsmaken är kraftig så går även stramt & nyanserat bra. Mycket handlar om balans mellan vinets karaktär och den mat ni tillagat.

Genom att ha smakbeskrivningen av vilt i minnet så blir vinmatchningen lättare. Tänk er att ni står i en skog och njuter av dofterna, lägg till en syrlig och metallisk smak till detta och försök sedan placera in vilka smaker ni tycker passar bra till er sinnebild. Är det mörka bär som svarta vinbär, mörka körsbär som passar in, ja då är kanske viner på Cabernet Sauvignon att föredra.

Prova er fram och reflektera över hur maten och vinet smakar. Det är nyckeln till att lära sig mer om vin!

Château La Péyère (Nyhet)

Art.nr. 3532-01

Château La Péyère (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, kaffe, choklad och ceder. Läs mer…