Vin till kräftor? -Samt ett ljuvligt smör!

Går det att dricka vin till kräftor? Ja, det är klart det går. Tänk bara på att salt dämpar det mesta i vinet som sötma, syra och friskhet.

Sältan i kräftorna tar även bort beska och strävhet. Därför passar öl traditionellt sett bra eftersom sältan rundar av beskan. Vill man istället dricka vin behöver man välja ett fruktigt och läskande vin med hög syra som står pall för kräftorna. Det finns ju så många goda tillbehör på bordet som är riktiga vinvänner, som västerbottenostpajen till exempel.

Bröd är ett måste på kräftskivan, gärna hembakat. Och ett gott smör! Ett enkelt tips som imponerar är att bryna och vispa smöret!  Servera det som äggformade portionsbitar eller i en fin liten burk i brödkorgen.

Gör såhär:

Bryn smöret försiktigt i en kastrull. När det är gyllenbrunt och börjar dofta nötigt, häll över i en skål och låt svalna. Ställ i frysen alternativt kylen tills det återfått fast form. Vispa sedan med elvisp tills smöret är vitt och fluffigt.  Lägg upp i en fin burk, spritsa små knappar eller rosor eller forma till ägg med två skedar. Hit kan förberedas och förvara sedan i frysen eller kylen. Ta fram smöret och låt det bli rumstempererat innan servering och toppa med gräslök och flingsalt – eller mortlad kummin. Bara fantasin sätter stopp.

Tips: Smaksätt hela smöret med färsk dill som ger en vacker grön färg. Mixa dill med det smälta smöret innan det svalnar.


Nästa inlägg