Grillade grönsaker – Våra bästa tips!

Grillade grönsaker är både nyttigt och gott samt en klassiker på sommarens alla grilltallrikar. Det går fort att förbereda och enkelt att tillaga. Här kommer en lista med ett par tips vi samlat på oss under sommaren.

 1. Rumstempererade grönsaker smakar utmärkt och de behöver inte vara varma. Så gör stressnivån en stor tjänst och börja med att grilla grönsakerna så får ni även mer plats på grillen.
 2. Skär zucchiniskivor på längden, det blir en snygg grillyta samtidigt som vi undviker att tappa ner mindre skivor mellan gallret.
 3. Lägg färdiggrillade grönsaker på ett svalare underlägg så fortsätter inte grönsaken att förångas efter att de är färdiglagade.
 4. Grilla hel paprika, insidan förångas på ett läckert sätt. Grilla först alla sidor så skalet svärtas, lägg sedan i ugnfolie tills det svalnar, då tappar den inte vätska samt blir enkel att skala.
 5. Pensla ett tunt lager olja på grillgallret så tappar grönsakerna inte lika mycket fukt och vatten. Genom att inte pensla direkt på grönsakerna så kan man undvika att de bränns.
 6. Använd ett tvåzonsupplägg på grillen när hårdare grönsaker som potatis eller rotfrukter grillas. Resultatet är en fin yta och en tillagning rakt igenom.
 7. Använd en grill- eller grönsaksform till redan skurna grönsaker eller exempelvis körsbärstomater.
 8. Grilla i ugnsfolie samt gör grönsakspaket. En tomat med lite vitlök, olja och kryddor i folie har nog många provat men varför inte blanda flertalet grönsaker och lägg på grillen. Det är klart på ca 15 minuter och spar mycket plats. Dessutom tappar inte grönsakerna så mycket vätska. Glöm inte att pensla ett tunt lager olja på folien så att grönsakerna inte bränner fast.
 9. Smaksätt, salta och peppra dina grönsaker på samma sätt som om det var en bit kött. Grönsakerna behöver smaksättas på djupet och inte bara ytan, därför är det bra att göra detta i god tid innan de hamnar på grillen.
 10. Skär större bitar av de grönsaker ni ska grilla. En tjockare bit Aubergine, rotselleri eller blomkål smakar fantastiskt om den är ”medium rare”
 11. Para ihop grönsaker med samma konsistens när ni gör grönsaksspett. Tomater och champinjoner på ett och lök och paprika på ett annat osv. Det är inte raketforskning, men lätt att glömma bort med tio ingredienser på grillen!
 12. Sjuda hårdare grönsaker innan grillning. En del grönsaker som morot, sparris kan vinna mycket på en snabb sjudning.

Chinon Fabien Demois

Art.nr. 275901

Chinon Fabien Demois

 • Fyllighet
 • Strävhet
 • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…