Temperatur (innertemperatur) – kött, fisk, kyckling, fågel, vilt

Att ha rätt innertemperatur på olika protein är A och O inom matlagning. Här kommer en lista över vilka innertemperaturer som är optimala. De flesta kockar kan känna på en köttbit om den är klar eller inte men för en lekman är det smidigt att snabbt sticka in en termometer och kolla temperaturen.

Många kockar och matintresserade menar att det går att avbryta tillagningen vid ännu lägre temperaturer än de angivna i denna lista, men det kräver kunskap om var råvaran kommer ifrån och man till 100% litar på producenten. Dessa temperaturers lägsta värde garanterar att köttet är helt tillagat och säkert.

Innertemperatur nötkött

Biff 55-70˚C

Entrecôte 55-70˚C

Flankstek 55-70˚C

Fransyska 70-75˚C

Högrev 80˚C

Nötbog 70-80˚C

Nötbringa 85-90˚C

Nötytterfilé 55-70˚C

Oxfilé 55-70˚C

Rostas 55-70˚C

Rumpstek 55-70˚C

Ungnötslever 60-70˚C

Ytterlår 80-85˚C

Märgpipa 80˚C

Nötfärs 70˚C

Rostbiff 58-70˚C

Ryggbiff 55-70˚C

Klicka här för att se viner som passar till nötkött

 

Innertemperatur lamm

Lammentrecôte 58-70˚C

Lammfilé 58-70˚C

Lammfärs 70˚C

Lammkotlett 58-70˚C

Lammracks 58-70˚C

Lammstek 60-70˚C

Lammytterfilé 58-70˚C

Lammrostbiff 58-70˚C

Innertemperatur kalv

Kalventrecôte 60-70˚C

Kalvfilé 60-70˚C

Kalvfärs 70˚C

Kalvstek 65˚C

Kalvytterfilé 60-70˚C

Klicka här för att se viner som passar till Lamm

 

Innertemperatur fläsk

Benfri fläskkotlett 70˚C

Benfri fläskkotlettrad 70˚C

Flintastek 70˚C

Fläskbog 70˚C

Fläskfilé 70˚C

Fläskfärs 70˚C

Fläskkarré 80-85˚C

Fläskytterfilé 70˚C

Grillspjut 70˚C

Julskinka 72˚C

Fläskkotlett 70˚C

Kotlettrad 72˚C

Skinka 70˚C

Skinkstek 70˚C

Sidfläsk 80˚C

Köttfärslimpa (blandfärs) 70˚C

 

Innertemperatur vilt och ren

Renstek 58-70˚C

Hjortfile 58-70˚C

Hjortstek 65-70˚C

Rådjurssadel 60-65˚C

Rådjursstek 60-70˚C

Vildsvin 72˚C

Vildsvinsstek 72˚C

Älgfilé, kalv 65˚C

Älgkött kalv, biff 60-70˚C

Älgfilé 58-70˚C

Älgstek, fransyska 70-75˚C

Älgkött kalv, entrecôte 60-70˚C

Älgkött, biff 58-70˚C

Älgkött, entrecôte 58-70˚C

Klicka på denna länk för att se viner som passar till vilt

 

Innertemperatur kyckling och kalkon

Hel kyckling 82˚C (intill benet)

Kycklingfilé 72˚C

Kycklingklubba 82˚C (intill benet)

Kycklinglår 82˚C (intill benet)

Kycklinglårfilé 72˚C

Kycklingspett med lårfilébitar 72˚C

Kycklingvingar 82˚C

Kalkon 72˚C (intill benet)

Kalkonbröst 72˚C

Kalkonfilé 72˚C

Klicka här för att se viner som passar till fågel

 

Innertemperatur fisk

Hel fisk 56˚C (längs ryggbenet på fiskens tjockaste del)

Lax 56˚C

Tonfisk  32˚C

Hälleflundra 56˚C

Torsk 56˚C

Torskrygg 56˚C

Klicka här för att se viner som passar till fisk