Köpt en ny grill? – Missa inte att först göra detta!

Testkör och kalibrera grillen.

Det är alltid bra att torrköra samt testa sin grill om den är ny. Dels för att bränna bort diverse insmorda delar från tillverkaren men framför allt för att lära sig hur temperaturen sprider sig i grillen. Ett enkelt sätt är att lägga ut ett par skivor rostbröd och se hur rostningen av brödet skiljer sig åt på olika platser i grillen.

Det är även bra att lära sig hur en viss temperatur uppnås samt hur den temperaturen bibehålls. 110 grader på en yta är perfekt för att långsamt låta en bit protein tillagas, samtidigt som 165 grader är perfekt för att få en kontrollerad gyllene grillyta, eller ALL IN mode för att snabbt kunna få till mailard-effekten vilket är en kemisk reaktion där aminosyror och socker snabbt blir till en brynt yta som förhöjer smaken i råvaran.

Grillar ni med 2-zonsupplägget så kan stora vinster uppnås genom att kunna ha olika värmezoner på grillen och då är det bra att veta var de är.

Sedan finns det ett par bra tillbehör som underlättar för din grillning.

  1. Grillkolsstartare/Skorstenständare – Skippa tändvätskan, den kan ge en bismak, är i de flesta fall dålig för miljön, och väldigt dyr. En grillkolsstartare är snabbare samt det behövs väldigt lite för att starta förbränningen av kolet.
  2. Stektermometer – Mät hur varm eller kall din råvara är med ett enkelt stick. Den som bemästrar temperaturen kommer bemästra sin matlagning och grillning!
  3. Långa grillverktyg – En grill är varm och det skadar inte att sätta sig till bords utan behöva se ut som om man precis vunnit VM i bastu. Köp en lång Tång, stekspade samt pincett så får ni lite avstånd till flammorna.
  4. Silikonpensel som klarar höga temperaturer- Vanlig pensel går även bra men de i silikon är väldigt lätta att rengöra samt suger inte åt sig någon smak från marinader.
  5. Grillborste med långt skaft och kraftigt borst. Trekanten i plast som bränner hår från armarna och nästan går sönder efter ett par borstningar är ingen höjdare. Investera i en bra borste och skapa förutsättningar för en riktigt bra grillyta.

Sedan är det bara att sätta igång och grilla!

Läs gärna våra andra grilltips som ni ser längre ner på denna sida.

Ett riktigt bra grillvin är Q Malbec från Quarisa!

Q Malbec

Art.nr. 2664-01

Q Malbec

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött Läs mer…