Biffstroganoff


Q Malbec
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött Läs mer…
Du behöver
Biff Stroganoff
500 g nötkött t ex rostbiff
Salt och peppar
Smör
1 gul lök
250 g svamp
Sås
2 dl buljong och steksky
1 msk fransk senap (Dijon)
2 tsk soja
1 tsk pressad citronsaft
1 msk tomatpuré
2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 msk vetemjöl
2 msk persilja
Biffstroganoff är en rysk rätt som sägs fått sitt namn från Greve Alexander Sergejevitj Stroganov. Det tvistas om hur rätten kom till men en version är att greven, som var gourmet men även tandlös, bad sin kock att skära köttet i små bitar. Samme kock vann sedan en matlagningstävling i Sankt Petersburg med receptet.
Hur det än ligger till med det så är Biff Stroganoff en jättegod maträtt som passar utmärkt i höstmörkret eller en kall vinterdag.
Gör så här
- Strimla köttet. Salta och peppra och stek det i smör. Lägg köttet åt sidan och spara stekskyn.
- Skala och hacka löken. Skär svampen i skivor. Stek lök och svamp i smör tills de får lite färg. Tillsätt köttet.
- Sås: Tillsätt buljong och steksky i stekpannan. Koka upp och tillsätt senap, soja, citronsaft, tomatpuré och grädde blandat med mjölet. Låt grytan sjuda 10 min, rör om då och då. Avsluta med att strö över den hackade persiljan.
- Servera med kokt ris och saltgurka.
Till detta serveras Q Malbec ett härligt fruktigt vin från Australien