Vegetarisk Moussaka


Org de Rac Chardonnay
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av äpplen, brynt smör, päron, örter och apelsin Läs mer…
Du behöver
Vegetarisk Moussaka
1 skivad aubergine
1 citron
matolja
2 gula paprikor
1 morot, hackad
2 gula lökar, hackade
300 g Quornfärs
1 burk hela tomater
1 dl tomatpuré
1 grönsaksbuljong
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk timjan
50 g smör eller margarin
4 dl mjölk
0,5 dl mjöl
2 dl riven parmesanost
1 krm malen muskotnöt
Salt och peppar efter smak
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva auberginen och paprikan i smala skivor.
3. Lägg auberginskivorna i ett durkslag, salta.
Lägg på en vikt och låt stå i ca. 30 min så att vätskan pressas ut.
4. Pressa citronen över auberginskivorna och stek dem därefter i lite olja. Låt rinna av på papper.
5. Fräs den hackade löken, moroten och quornfärsen. Späd med tomat och tillsätt buljongtärningen, vitlök och kryddor. Låt koka på låg värme ca. 20 minuter.
6. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Låt koka 5 minuter. Tillsätt osten och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
7. Varva aubergine, paprika, quornfärs och ostsås i en smord form, avsluta med ett lager aubergine med ostsås överst.
8. Gratinera ca 45 minuter. Servera med en sallad och ett gott vin så som Org de Rac Chardonnay!