Vegetarisk Moussaka


Byron Bay Sauvignon Blanc
Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…
Du behöver
Vegetarisk Moussaka
1 skivad aubergine
1 citron
matolja
2 gula paprikor
1 morot, hackad
2 gula lökar, hackade
300 g Quornfärs
1 burk hela tomater
1 dl tomatpuré
1 grönsaksbuljong
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk timjan
50 g smör eller margarin
4 dl mjölk
0,5 dl mjöl
2 dl riven parmesanost
1 krm malen muskotnöt
Salt och peppar efter smak
Vegetarisk moussaka är en smakrik och mättande rätt som kombinerar aubergine, paprika och en fyllig quornfärssås. Perfekt för både vardagsmiddagar och festligare tillfällen.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva auberginen och paprikan i smala skivor.
- Lägg auberginskivorna i ett durkslag, salta. Lägg på en vikt och låt stå i ca 30 minuter så att vätskan pressas ut.
- Pressa citronen över auberginskivorna och stek dem därefter i lite olja. Låt rinna av på papper.
- Fräs den hackade löken, moroten och quornfärsen. Späd med tomaterna och tillsätt buljongtärningen, vitlök och kryddor. Låt koka på låg värme i ca 20 minuter.
- Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Låt koka i 5 minuter. Tillsätt osten och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
- Varva aubergine, paprika, quornfärs och ostsås i en smord form, avsluta med ett lager aubergine med ostsås överst.
- Gratinera i ca 45 minuter. Servera med en sallad och ett gott vin, till exempel Byron Bay Sauvignon Blanc.
Hoppas det smakar!