Spanakopita – frasig grekisk spenatpaj

Byron Bay Sauvignon Blanc

Art.nr. 205208

Byron Bay Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…


Du behöver

Spanakopita

280 g fryst hackat spenat, urkramad
60 ml olivolja
1 liten purjolök, bara den vita och ljusgröna delen
½ gul lök, hackad
5 salladslökar, skurna i skivor, ej för mycket blast
2 vitlöksklyftor, rivna
Salt och peppar
1 stort ägg
1 äggula
200 g fetaost, smulad
25 g riven parmesanost
0,8 dl hackad basilika
0,8 dl hackad dill
3 msk hackad oregano
1 tsk citronzest
160 g smör
12 ark filodeg

Spanakopita är en läckert frasig grekisk spenatpaj.

Gör så här:

Lägg spenaten i en ren kökshandduk och krama ur så mycket vätska som möjligt. Om spenaten är blöt kommer filodegen att bli blöt och inte så krispig som vi vill ha den i detta recept. Lägg sedan den urkramade spenaten i en bunke och bryt upp den i små bitar.

Hetta upp olja i en stor stekpanna på medelvärme och stek purjolök under omrörning tills den mjuknat, i ca 5–7 minuter. Tillsätt salladslök och vitlök och låt mjukna i ca 4–6 minuter. Krydda med salt och peppar och lägg i samma skål som spenaten.

Vispa ägg, äggula, 1 tsk salt och ¼ tsk svartpeppar i en liten skål och häll över spenatblandningen. Tillsätt fetaost, parmesan, basilika, dill, oregano samt citronzest och blanda tills allt är väl blandat.

Sätt ugnen på 175° och smält smör.

Pensla med smör botten på en ca 20 cm i diameter pajform. Ta ut filodegen ur sin förpackning och lägg under en kökshandduk så att den inte torkar. Arbeta sedan snabbt: smörpenslade filoarken ett och ett och lägg dem i pajformen med smörsidan uppåt. Se till att arken täcker pajformens kanter, de bör sticka ut cirka 4 cm över kanterna. Första lagret bör bli 3 filoark. Fyll sedan på med ytterligare 7 ark så att degen täcker formen jämt. Rotera pajformen under detta moment och se till att det blir ett jämnt fördelat överhäng av filodegen. Överhänget ska sedan vikas över fyllningen.

Lägg spenatblandningen i formen och tryck försiktigt ner den så att den jämnt täcker hela botten. Vik sedan filodegen över spenatblandningen och pressa försiktigt till den så att all filodeg hamnar strax under pajformens kant. Det gör inget om degen går sönder utan använd den resterande filodegen att lappa ihop eventuella hål där spenaten syns.

Grädda pajen i ugn i 50–65 minuter och låt svalna i 1 timme innan du tar bort ringen. Servera den varm eller rumstempererad. Pajen går att tillaga 1 dag i förväg men låt den i så fall ligga kvar i formen samt linda in i plast och lägg i kylen. Värm den sedan på 150° i 30 minuter.

Garnera pajen med ett par rostade sesamfrön och bladpersilja.

Detta recept kräver ett torrt och friskt vin, så Byron Bay Sauvignon blanc blir ett perfekt val!

Hoppas det smakar!


Föregående inlägg