Spanakopita, en frasig grekisk spenatpaj

Org de Rac Chardonnay

Art.nr. 293001

Org de Rac Chardonnay

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av äpplen, brynt smör, päron, örter och apelsin Läs mer…


Du behöver

Spanakopita

280g fryst hackat spenat. Urkramad
60 ml olivolja
1 liten purjolök, bara vit och ljusgrön del
½ gul lök, hackad
5 salladslökar, skurna i skivor, ej för mycket blast
2 vitlöksklyftor, rivna
Salt och peppar
1 stort ägg
1 äggula
200g fetaost, smulad
25g riven parmesanost
0,8 dl hackad basilika
0,8 dl hackad dill
3 msk hackad oregano
1 tsk citronzest
160g smör
12 ark filodeg

Spanakopita är en läckert frasig grekisk spenatpaj.

Gör så här:

Lägg spenaten i en ren kökshandduk och krama ur så mycket vätska som möjligt. Om spenaten är blöt så kommer filodegen bli blöt och inte så krispig som vi vill ha den i detta recept. Lägg sedan den urkramade spenaten i en bunke och bryt upp den i små bitar.

Hetta upp olja i en stor stekpanna på medelvärme och stek purjolök under omrörning tills den mjuknat. Detta tar ca 5–7 minuter. Tillsätt salladslök och vitlök och låt mjukna i ca 4–6 minuter. Krydda med salt och peppar samt lägg i samma skål som spenaten.

Vispa sedan ägg, äggula, 1 tsk salt och ¼ tsk svartpeppar i en liten skål och överför till spenatblandningen. Tillsätt fetaost, parmesan, basilika, dill, oregano samt citronzest och blanda tills allt är väl blandat.

Sätt ugnen på 175° samt smält smör.

Pensla med smör botten på en ca 20 cm i diameter pajform. Ta ut filodegen ur sin förpackning och lägg under en kökshandduk så att den inte torkar.  Arbeta sedan snabbt med smörpenslade filoark så att de läggs ner i pajformen med smörsidan uppåt samt täcker pajformens kanter. De bör sticka ut ca 4 cm över kanterna. Första lagret bör bli 3 filoark. Fyll sedan på med ytterligare 7 ark så att degen täcker formen jämt. Rotera pajformen under detta moment och se till att det blir ett jämnt fördelat överhäng av filodegen. Överhänget ska sedan vikas över.

Skrapa sedan ner spenatblandningen i pannan och tryck försiktigt ner den så att den jämnt täcker hela botten. Vik sedan filodegen över spenatblandningen och pressa försiktigt till den så att all filodeg hamnar strax under pajformens kant. Det gör inget om degen går sönder utan använd den resterande filodegen att lappa ihop eventuella hål där spenaten syns.

Grädda sedan pajen i ugn i 50–65 minuter och låt svalna i 1 timme innan ni tar bort ringen. Servera varm eller i rumstemperatur. Pajen går att tillaga 1 dag i förväg men låt den i så fall ligga kvar i formen samt linda in i plast och lägg i kylen. Värm sedan på 150° i 30 minuter.

Garnera med ett par rostade sesamfrön samt bladpersilja.

Till detta recept vill vi ha en torr och ekad chardonnay från Swartland. Org de Rac Chardonnay är ett mycket bra val!

Hoppas det smakar!


Föregående inlägg

Chicken á la king

Nästa inlägg