Kyckling med molesås

Carpone Durif (Nyhet)

Art.nr. 262301

Carpone Durif (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj Läs mer…


99 kr

Du behöver

Kyckling med molesås samt tillbehör

2 anchochili
2 msk solrosolja
8 kycklinglår
2 gula lökar, hackade
2 tsk mald spiskummin
1 ½ tsk kanel
3 vitlöksklyftor, grovhackade
50 g russin
2 msk jordnötssmör
2 msk chipotle pasta
400 g burk hackad tomat
25 g mörk choklad, 70% kakao
1 liten rödlök, skuren i ringar
juice 1 lime
150 ml gräddfil
Ris

Hösten och de maffiga grytornas tid är här. Här kommer en mexikansk kycklingrätt som kallas Mole de Pollo som vi tagit fram för att matcha vårt vin Carpone Durif som lanserades tidigare i September.

Gör så här:

Lägg anchochilin i en skål och tillsätt kokande vatten så att det precis täcker. Låt mjukna i 20 minuter. Hetta sedan upp olja i en ugnsfast gryta, salta och peppra kycklingen och stek den så att alla ytor får en fin färg. Stek i omgångar och lägg sedan åt sidan på ett fat.

Tillsätt därefter lök och tillaga i ca 5 minuter. Därefter tillsätt kryddorna. Låt allt koka samman i ca 1 minut.

Lyft anchochilin från det vatten den mjuknat i, spar vattnet, och ta bort stjälkar samt frön. Lägg sedan chilin i en mixer tillsammans med 4 msk chilivatten, vitlök samt russin. Mixa tills en pestolik pasta och lägg sedan ner bland löken. Tillsätt jordnötssmör, chipotle paste, tomat samt 400 ml vatten (Fyll upp tomatburken med detta vatten så kommer allt med i grytan!)

Lägg sedan tillbaka kycklingen i grytan lägg på ett lock och låt sjuda i ca 1 timme. Rör om då och då.

Lyft sedan ut kycklingen försiktigt med hjälp av två gafflar. Dra av köttet och släng benen. Lägg tillbaka kycklingen i såsen och tillsätt choklad. Låt sjuda i ytterligare 30 minuter. Om såsen ser ut att tjockna för mycket så späd med chilivattnet.

Koka riset enligt förpackningens instruktioner. Medan riset kokar lägg den röda löken i en liten skål. Tillsätt limejuice och en nypa salt och låt det ligga i sin lag tills servering. När riset har kokat färdigt tillsätt koriander samt limezest och juice och rör runt allt så det blir luftig. Kvätt över den syrliga löken samt lite rostade sesamfrön samt servera med gräddfil och limeklyftor.

Till denna maffiga rätt passar Carpone Durif perfekt!


Föregående inlägg