Auberginelasagne med lamm

Le Hurlevent – Châteauneuf du Pape

Art.nr. 229101

Le Hurlevent – Châteauneuf du Pape

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Intensivt körsbärsröd färg. Doften bjuder på härliga toner av mörkröda bär så som jordgubbar och hallon. Vinet är mycket smakrikt och kryddigt fruktigt med en lång eftersmak. Läs mer…


249 kr

Du behöver

Auberginelasagne

3 medium stora auberginer
6 msk olivolja
2 3/4 tsk flingsalt
500g lammfärs
1 kanelstång
4 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
1/4 tsk paprikapulver
2 dl torrt rött vin
1 burk krossade tomater
3 dl ricottaost
2 mindre mozzarellaostar
1 stort ägg
1.5 dl parmesanost, riven

Gör så här:

Värm ugnen till 240° C. Lägg ut skivad aubergine på två bakplåtar så att de ligger kant i kant med varandra. Pensla bägge sidor av auberginskivorna med 5 matskedar olivolja samt salta med ca 1 tsk salt. Rosta i sedan dem i ugnen så att de får en fint gyllene yta. Att det blir lite bränt på sina håll gör igen. Byt plats på plåtarna lite då och då så att allt får en fin jämn yta. Det tar ca 25 minuter att få dem klara.

Värm sedan upp 1 msk olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lamm, kanelstång och låt tillagas under omrörning. Byt upp färsen och tillaga i ca 12 minuter. Försök att avlägsna ca 1 msk fett. Tillsätt därefter vitlök, tomatpuré, oregano samt paprikan till grytan och blanda runt allt i ca 2 minuter.

Tillsätt därefter vin och låt reducera tills nästan allt är borta, tillsätt därefter krossad tomat samt 1 1/4 tsk salt. Låt koka upp och sedan sjuda på medium värme. Tillaga i ytterligare 8 minuter tills såsen tjocknat något. Ta sedan bort från värmen och avlägsna kanelstången.

Blanda ricotta, mozzarella, ägg samt 1/2 tsk salt i en liten bunke. Ställ åt sidan.

Ta sedan fram en ugnsform som den på bilden och lägg sedan den rostade auberginen i botten i ett jämnt lager. Lägg sedan på lammsåsen jämnt över auberginen. Toppa sedan med ytterligare ett lager aubergine. Fördela sedan över ricotta och mozzarella mixen på toppen och avsluta med parmesan. Baka i ugnen i 30 minuter på 200°C. Låt den svalna i 15 minuter.

Denna gång lyxar vi till det rejält och matchar med Le Hurlevent Chateauneuf du Pape 2019!

Ett lite billigare alternativ är Les Pious Cotes du Rhone.

Hoppas det smakar!

 


Föregående inlägg
Nästa inlägg