Smör- och vitlöksugnsbakad lax

Chardonnayburk (Nyhet)

Art.nr. 2012012

Chardonnayburk (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ungdomlig, mycket fruktig smak med inslag av galiamelon, gula äpplen, mango och apelsin. Läs mer…


Du behöver

Smör- och vitlöksugnsbakad lax med potatis och sparris

500g delikatesspotatis
2 msk olivolja
1 ½ msk salt
1/2 tsk svartpeppar
4st 170g laxfiléer
2 ½ msk hackad vitlök
2 msk hackad färsk persilja
80 ml nypressad citronjuice
60g smör
1 knippe sparris
2 msk torrt vitt vin
1 citron till garnering, i skivor

Detta recept är fantastiskt gott och väldigt enkelt att laga till perfektion. Att allt även tillagas på samma ugnsplåt är en bonus!

Gör så här:

Värm ugnen till 200°

Skär potatisen i lagom stora halvor och blanda dem med olja, ½ msk vitlök, ½ tsk salt och ¼ tsk peppar. Sprid ut i ett jämt lager och baka i ugnen i ca 15 minuter. Potatisen ska börja få en gyllene färg och mjukna.

Lägg sedan potatisen på en sida av plåten och lägg ner laxfiléerna i mitten av plåten. Gnid in filéerna med 1 ½ msk hackad vitlök samt 2 msk persilja. Lägg sedan sparrisen på andra sidan av laxen.

Blanda ¼ av citronjuicen samt smöret, värm upp så allt smälter och häll sedan över laxen samt sparrisen. Salta och peppra jämnt med det återstående saltet och pepparn.

Ställ sedan in i ugnen och baka i ca 10 minuter. Potatisen ska få en fin gyllene yta och laxen ska vara genomkokt och se transparent ut.  Gillar ni en näst intill bränd yta så kör se sista två minuterna på grill, men var försiktiga.

Medan maten blir klar så rör ihop det återstående smöret samt citronjuicen tillsammans med vinet och servera till laxen, sparrisen och potatisen samt med citronklyftor.

I glaset Chardonnayburk