Clam Chowder – Musselsoppa och lätt fatad chardonnay

Org de Rac Chardonnay

Art.nr. 293001

Org de Rac Chardonnay

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av äpplen, brynt smör, päron, örter och apelsin Läs mer…


Du behöver

Clam Chowder – Musselsoppa

4 skivor bacon
2 msk smör
2 vitlöksklyftor, hackad
1 guld lök, hackad
½ tsk torkad timjan
3 msk vetemjöl
250 ml mjölk
250 ml grönsaksfond
300 g musslor, från burk
Musseljuice från burken
1 lagerblad
2 stora fasta potatisar, i kuber
220 ml matlagningsgrädde
salt & peppar
2 msk hackad persilja

Clam Chowder är en musselsoppa som är vanlig i norra USA. I regel har den alltid musslor, potatis, och salt fläsk samt grädde eller mjölk. Det är en värmande soppa som passar bra under vintern. I detta recept använder vi musslor på burk.

Gör så här:

Värm upp en kastrull eller gjutjärnsgryta och stek bacon tills det är krispigt och har en fin färg. Det tar ca 6–8 minuter. Lyft sedan över baconet till ett hushållspapper och låt fettet sugas upp. Spara 1 msk av baconfettet i pannan. Smält sedan smöret i samma panna och tillsätt lök samt vitlök. Tillaga löken tills den är genomskinlig vilket tar ca 3 minuter. Tillsätt timjan och rör om. Efter ca 1 minut släpper den sina aromämnen.

Vispa sedan i mjölet och rör runt i det till dess att det fått färg, ca 1 minut. Vispa sedan gradvis i mjölken, grönsaksfonden samt musseljuice och ett lagerblad. Om ni använder musslor i vatten så ta med en del av spadet. Låt allt koka i ca 2 minuter under konstant omrörning.

Lägg sedan i potatis och låt sjuda till dess att potatisen är mjuk. Detta tar ca 12–15 minuter. Rör sedan i matlagningsgrädden och musslorna. De ska bli genomvarma vilket tar ca 2 minuter. Om soppan känns för tjock så späd med ytterligare matlagningsgrädde. Servera omedelbart och garnera med bacon och persilja samt ett gott bröd att doppa i.

Till denna rätt rekommenderar vi Org de Rac Chardonnay en lätt fatad chardonnay från Swartland, Sydafrika

TIPS: se guide vin som passar till skaldjur


Föregående inlägg
Nästa inlägg