Moules på kylskåpsrensning

Längesedan du rensade ur kylskåpet? I grönsakslådan hittar man ofta lite lök och vitlök som skräpar, en ensam morot och kanske någon annan rotfruktsstump? I kylskåpsdörren står kanske en öppnad flaska vitt vin som snart passerar sitt bäst-före-datum och i ett öppet paket bacon ligger några skivor kvar från frukosten. Kan det vara din kyl? Perfekt, då behöver du nästan bara köpa ett nät blåmusslor så är middagen spikad.

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

Art.nr. 258801

Villa Blanche Picpoul de Pinet (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig smak med inslag av kiwi, krusbär, gula päron, honungsmelon, bivax, lime och mineral Läs mer…


Du behöver

Moules

1 nät musslor
1 stor eller 2 små gula lökar
1 stor morot
2 viklöksflyftor
1/4 till 1/2 paket bacon
3 dl vitt vin
1 dl grädde
1.5 dl vatten
1 kruka persilja
1 tärning fiskbuljong
olja till stekning
salt och peppar

Förberedelser

Skrubba musslorna lätt i kallvatten och dra bort eventuellt skägg. De musslor som är öppna kan man knacka lätt i köksbänken. Om de lever stänger de sig, annars släng. Lägg alla musslor i en skål med kallvatten.

Tillagning

Hacka persiljan och ställ åt sidan.  Hacka lök, vitlök, bacon, morot och eventuellt någon annan rotfrukt man hittat i kylen. Fräs alltsammans i en rymlig gryta med olja, salta och peppra.När morötterna blivit relativt mjuka, häll på vin och vatten tillsammans med buljongtärningen. Låt koka upp och smaka ev. av med salt och peppar. Tillsätt musslorna, rör om och låt koka under lock i några minuter tills alla är öppna och konsistensen är fast. Rör om då och då under tiden. Observera att vätskan inte ska täcka musslorna, de ångas färdigt under omrörning.

Innan servering, blanda i persiljan och servera med ett gott vitt bröd och gärna en vitlöksaioli.


Föregående inlägg