Cabernet Sauvignon – Världens mest kända druva?

Cabernet Sauvignon är vinvärldens sanna globetrotter. Så länge det är tillräckligt varmt så växer druvan nästintill överallt och geografiskt odlas den från Napa Valley i väst, till Japan i öst, från Sydafrika i syd och till Tyskland i nord, och finner någon ambitiös vinodlare en varm sydsluttning ännu mer norrut, så klarar sig nog druvan där med!

Bordeaux toppar planteringslistan med California på en nära andraplats, därefter följer Australien och Chile.

Druvnamnet i sig är förmodligen vinvärldens starkaste varumärke och har troligtvis öppnat dörren till vinets värld för flertalet ovana vindrickare. Idag är namnet nästan samlingsnamn för rött vin på samma sätt som Chardonnay är för vitt vin.

Druvan härstammar från Sydvästra Frankrike, förmodligen från Bordeaux, där den någon gång innan år 1700 uppstod genom en korsning av Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. Vilket möjligtvis inte är allt för konstigt då druvorna delar en del aromer, så som svarta vinbär och blyertstoner med Cabernet franc och en del grästoner med Sauvignon blanc. Trotts sin prominens i vinindustrin så är det en relativt ny druvsort var exakta ursprung varit ett mysterium tills nyligen tagna DNA-tester.

Druvan är relativt liten och har ett hårt tjockt skal, det hårda skalet innebär mer tanniner vilket i sin tur underlättar för lagring av vinet.

I Bordeaux är det ovanligt med helt rena Cabernet Sauvignonviner, utan det blandas ofta in tillsammans med Merlot och Cabernet Franc, vilket är den klassiska röda Bordeuxblandningen. Det är vanligt med druvblandningar då Cabernet Sauvignon är en koncentrerad och strukturerad druva, så genom att blanda in andra druvor så ges vinet en mer uppmjukat smak eller för att balansera vinet.

Cabernet Sauvignon har även en speciell relation till ek som ger en fantastisk integrering av rostade kaffetoner till vinet.

I världen över ger druvan smakrika viner som lämpar sig ypperligt tillsammans med mat. Många menar på att druvan har en speciell matmatchning med lamm men det fungerar utmärkt även till nötkött och fågel samt även till mörk choklad.

Vinia har ett flertal viner med druvan Cabernet Sauvignon. I listan till höger finner ni detta urval av druvor där Cabernet Sauvignon är den huvudsakliga druvan i vinet.


Föregående inlägg