Lär känna din Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en grön druva som ursprungligen härstämmar från vinregionen Bordeaux i Frankrike. Namnet är en kombination av de franska orden sauvage (vild) samt Blanc (vit) på grund av sina tidiga anor som inhemsk druva i sydvästra Frankrike.

Druvan är mycket populär och en av orsakerna till detta består nog i att den är lätt att känna igen och dess friska och nästan krispiga stil återfinns nästan alltid oavsett var i världen den odlas och vinifieras.

Men man kan ändå dela upp druvan i två typer; Sval- samt varmklimats Sauvignon Blanc. När druvan odlas i svalare områden så återfinns ofta smak och dofter som går mot det grönare hållet, så som gräsigt, örtigt, sparris, fikon och väldigt ofta grön paprika. Den gröna paprikakopplingen är på grund av en naturlig aromatisk druvförening som kallas metoxi-pyrazin som även finns i grön paprika. Hitta en sallad som består av de dofter som beskrivs ovan och gärna i kombination fisk och skaldjur så har ni en perfekt matchning!

En Sauvignon Blanc som odlas i varmare klimat uttrycker ofta mer tropiska toner som guava, melon, mango. Dessa tropiska aromer som även kallas thioler uppstår under jäsningen och är en sorts flyktig svavelföring som hur hemskt det än låter ger upphov till denna smaskiga fruktighet.

Det har under årens lopp förekommit en hel del debatt kring vilken typ av Sauvignon Blanc, som råder över den andra, men många anser att de bästa vinerna ofta visar tecken på bägge smaktyper.

Sedan kan man tala om Sauvignon Blanc med mycket mineral, så som i Sancerre, eller Pouilly Fumé, Citrusbetonad Sauvignon i form av oekad vit Bordeaux och en hel del olika sorters kombinationer. Men oftast så brukar en Sauvignon Blanc leverera om man gillar druvan.

Det är även populärt att blanda Sauvignon Blanc tillsammans med druvan Semillon. Druvblandningen har sitt ursprung i bordeaux men har vuxit i populäritet och främst i nya världen. De två druvorna komplettera varandra på ett mycket fint sätt där Semillondruvan ofta ger en honungsliknande rikedom och citrustoner, som tillsammans med Sauvignon Blanc-druvans skarpare syra och tropiska smaker fungerar väldigt bra tillsammans.

Vårt vin Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon är en kombination av dessa två druvor är mycket populär!

 

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

Art.nr. 223401

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk smak med inslag av fat, krusbär, galiamelon, päron, bivax och citrus. Läs mer…