Nyårsmiddag – Trerätters middag med vintips!

Pava Garnacha Tintorera (Nyhet)

Art.nr. 26258

Pava Garnacha Tintorera (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, skogshallon, kryddor, plommon, choklad och viol Läs mer…


Du behöver

Råraka med Löjrom/sikrom

2 Bakpotatisar
120g Löjrom/sikrom. Ca 30g/person
1 Rödlök
1/2 Citron
0,5l Cremé fraiche
Smör till stekning
Dill till dekoration
Salt
Peppar
Matolja till stekning

Baconlindad oxfilé med champinjoner, spenat och rödvinssås.

500-600g Oxfilé
4 skivor sidfläsk
Smör till stekning
Salt
Peppar

0,5kg champinjoner
0,5kg babyspenat
1 Citron
Salt
Peppar

2dl bananschalottenlök
Matolja
5dl röd vin
100g rökt sidfläsk
1 kvist timjan
0,5 lagerblad
6 dl köttfond, utspädd
4 st morot
0,5kg blekselleri
0,5kg palsternacka
1/2 citron
Salt
Svartpeppar

Pannacotta -Halvan med mörk choklad

1 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
100g 70 % choklad

Pannacotta -Halvan med vit choklad

1 gelatinblad
2 1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
100g vit choklad

+Röda bär, köp det som är färskt i säsong

En riktig festmåltid.

Det bästa är att den är enkel att laga. Vissa delar i receptet kan du laga dagen innan om du vill. Läs igenom hela receptet innan du börjar. Börja med desserten för den är mest tidskrävande. När du gjort halva delen av desserten så börjar du på såsen till varmrätten. Den behöver nämligen lite kärlek och är lite tidskrävande. Ett tips är att förbereda så mycket som möjligt innan du börjar laga maten. Hacka det som ska hackas och ställ åt sidan. Skönt att ha dem stegen klara. Det ända som vi rekommenderar att göra precis innan tillagning är att riva potatisen. Den kan lätt få en grå färg om den får stå för länge. Till varmrätten har vi valt att inte servera någon potatis. Du kan självklart välja helt själv hur du vill göra om du känner att det kanske blir för lite mat.

Råraka med Löjrom/sikrom – Vintips: Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon – Läs mer via denna länk.

Gör så här

Hacka rödlök och skär citronen i klyftor. Riv potatisen i en bunke. Krama ur vätskan ur potatisen och salta. Värm på stekpannan så den är ordentligt varm. Häll i matolja och klicka i smör. Gör små tunna plättar av den rivna potatisen och lägg ner i stekpannan. Se till så att potatisen inte bränns i stekpannan. Den ska ha en krispig utsida och en gyllene färg.

Prova att steka en av plättarna. För att se hur det blir.

Till servering

Servera rårakan med en klick cremé fraiche, klyftad citron, löjrom, hackad rödlök och en kvist dill.

 

Baconlindad oxfilé med champinjoner, spenat och rödvinssås. – Vintips: Pava Garnacha Tintorera – Läs mer via denna länk

Oxfilén

Sätt ugnen på 175°

Bryn på oxfilén så att den får färg. Linda in köttet med sidfläsket efter du stekt på köttet som på bilden.

Sätt in i köttet i ugnen. Du får gärna använda vår guide för vilken stekgrad du vill ha. Den hittar du här.

Svamp och spenat

Skär svampen antigen i skivor eller kvartar. Stek på i en het panna med smör. Salta och peppra. Lägg på spenaten på slutet. Salta, peppra och häll på citron efter smak.

Det här kan du göra precis innan serverigen.

Sås

Hacka löken, skär morot, palsternacka, blekselleri och sidfläsk i mindre bitar. Bryn på allt i en kastrull så att det får lite färg. I med lagerblad, timjan och häll på rödvinet. Låt det koka ner så att du har ca två dl vätska. Häll på köttfonden. Låt det koka ner så att du har halva vätskan kvar. Sila av allt i en ny kastrull och låt koka ner. Smaka hela tiden av såsen. Salta och peppra på slutet. Avsluta med en klick smör.

Till servering

Lägg en bädd av svamp och spenatblandningen i mitten av tallriken. Lägg köttet ovanpå och häll såsen på och runt köttet. Om du vill så kan du lägga en timjankvist över (om du har någon kvar).

Mörk och vit chokladpannacotta med röda bär. – Vintips: Domaine Pouderoux Maury – Läs mer via denna länk.

Gör så här för den mörka chokladen. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Hacka den mörka chokladen i småbitar. Koka upp grädden. Rör om så att grädden inte bränns. Låt sjuda på svag värme i någon minut och ta sedan kastrullen från värmen. Hacka chokladen i bitar och blanda ner den i grädden så den smälter. Ta upp och krama ur vattnet ur gelatinbladet. Lägg ner det i grädden och rör om. Häll upp i glas och ställ kallt i minst två timmar. Vill du ha det vinklade utseendet på pannacottan så ställ glaset lutandes i kylen.

Gör så här för den ljusa delen. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädden tillsammans med vaniljstången. Rör om så att grädden inte bränns. Låt sjuda på svag värme i någon minut och ta sedan kastrullen från värmen. Hacka chokladen i bitar och blanda ner den i grädden så den smälter. Ta upp och krama ur vattnet ur gelatinbladet. Lägg ner det i grädden och rör om. Nu häller du den andra delen på den delen som kommer från kylen. Tänk på att inte hälla på den ljusa delen när den är för varm. Ställ in i kylen i minst två timmar

Till servering

Ta ut glasen några minuter innan du tänkt servera desserten. Så kan ni snygga till glasen lite. Glasen kan vara lite immiga om dem kommer direkt ur kylen. Lägg på bär efter smak.

Lycka till och låt det smaka!