Sparrissoppa med krabbkött och havssallad

Domaine de la Bournaire

Art.nr. 579901

Domaine de la Bournaire

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, vita vinbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Läs mer…


Du behöver

Sparrissoppa med krabbkött

250g vitt krabbkött, från 1.5kg nykokt krabba
Olivolja
2 schalottenlökar, fint skurna
1 potatis
1 liter grönsaksfond
600g sparris, avknoppad och tunt skuren
300ml grädde
1 tsk citronjuice

Sjögräsolja

2 nävar havssallat
1 näve spenatblad
500 ml solrosolja

Gör så här:

För att förbereda sjögräsoljan (Fantastiskt till all mat som vinner på att få ett stänk umami) så koka upp vatten i en sautépanna och tillsätt havssallad och spenat och blanchera i 30 sekunder. Ta sedan snabbt av värmen och lägg ner i en skål med isat vatten. Skölj av noggrant och krama ur allt överflödigt vatten. Lägg sedan ner i en mixer och tillsätt oljan. Blanda sedan och överför till en skål för att använda senare. I Handeln säjs ofta havssallad som Wakame. Följ anvisningarna på paketet för att blötlägga.

Till soppan:

Hetta upp en stekpanna till medium värme och tillsätt olivolja. När oljan är het så tillsätt schalottenlök samt potatisen och tillaga i ca 2 minuter. Häll sedan i grönsaksbuljong och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 10 minuter tills potatisen är genomkokt.

Tillsätt sparris och tillaga i 1 minut. Samtidigt så tar ni en större skål och fyller den med is. I den skålen lägger ni en mindre skål, stor nog för att all soppa ska få plats. Häll sedan i grädden och låt koka upp snabbt. Smaka sedan av med salt och peppar.

Flytta över soppan till en mixer och låt den svalna något. Sedan kör ni på puls till dess att soppan är len och fin. Häll sedan soppan ner i skålen som kyls av is. När soppan är kall, så ställ in den i kylen tills den är redo att serveras.

Innan servering, fördela ut krabbköttet i skålar, spara lite för garnering. Salta och peppra krabbköttet och dressa med sjögräsolja samt lite citronjuice. Häll sedan den kalla soppan över krabbköttet, blanda runt det försiktigt och smaka av med salt och peppar. Lägg lite krabbköt på toppen och ett par droppar av oljan.

Servera med ett gott surdegsbröd samt ett glas Muscadet till!