Tournedos med bakad potatis örtpesto och salsasås

Marquis de Bern Bordeaux Supérieur (Nyhet)

Art.nr. 2733-07

Marquis de Bern Bordeaux Supérieur (Nyhet)

 • Fyllighet
 • Strävhet
 • Fruktsyra

Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, örter, mörka körsbär, vanilj, peppar och choklad. Läs mer…


Du behöver

Tournedos

4 st tournedos, omkring 200g vardera
Salt och peppar
2 msk olivolja för stekning

Salsasås:

400g tomater
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
1 chili (justera beroende på hur stark du vill ha såsen)
Saft från 1 lime
Salt och peppar

Örtpesto

1 kruka basilika
1 kruka persilja
2 vitlöksklyftor
50g pinjenötter
50g parmesanost
100ml olivolja
Salt och peppar

Bakad potatis

4 stora potatisar
2 msk olivolja
Salt

Rostade vitlöksklyftor

2 hela vitlökshuvuden
2 msk olivolja
Salt

Ingredienser:

För Tournedos:

 • 4 st tournedos, omkring 200g vardera
 • Salt och peppar
 • 2 msk olivolja för stekning

För Salsasås:

 • 400g tomater
 • 1 stor rödlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 chili (justera beroende på hur stark du vill ha såsen)
 • Saft från 1 lime
 • Salt och peppar

För Örtpesto:

 • 1 kruka basilika
 • 1 kruka persilja
 • 2 vitlöksklyftor
 • 50g pinjenötter
 • 50g parmesanost
 • 100ml olivolja
 • Salt och peppar

För Bakad Potatis:

 • 4 stora potatisar
 • 2 msk olivolja
 • Salt

För Rostade Vittlöksklyftor:

 • 2 hela vitlökshuvuden
 • 2 msk olivolja
 • Salt

Tillagning:

 1. Börja med potatisen: Förvärm ugnen till 200 grader Celsius. Tvätta potatisen och pricka hål i den med en gaffel. Gnugga potatisen med olivolja och salt, och placera på en bakplåt. Baka i ugnen i ca 1 timme, eller tills potatisen är mjuk.
 2. Medan potatisen bakar, förbered salsasåsen: Hacka tomater, rödlök, vitlök och chili. Blanda i en skål, tillsätt limejuice, salt och peppar. Låt stå och dra medan du fortsätter med resten av matlagningen.
 3. För örtpeston: Lägg basilika, persilja, vitlök, pinjenötter och parmesanost i en matberedare. Kör tills det blir en grov blandning, och tillsätt sedan olivoljan gradvis tills peston får önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
 4. För de rostade vitlöksklyftorna: Skär toppen av vitlökshuvudena så att klyftorna exponeras. Placera på en bit folie, drizzle med olivolja och krydda med salt. Vik upp foliet för att täcka vitlöken och rosta i ugnen tillsammans med potatisen i ca 40 minuter, eller tills vitlöken är mjuk och gyllene.
 5. För tournedos: Hetta upp olivolja i en stekpanna. Krydda tournedos med salt och peppar, och stek på hög värme i ca 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är tillagade till önskad nivå. Låt vila i några minuter innan servering.
 6. För att servera: Placera en tournedos på varje tallrik. Toppa med salsasås och en klick örtpesto. Servera med bakad potatis och rostad vitlök på sidan. Njut!

Vinvalet:

Ett Bordeaux Supérieur-vin är känt för sin rika, fulla kropp och komplexa smaker av mörka frukter, kryddor och ibland antydningar av tobak och läder. Detta gör det till ett utmärkt komplement till ett smakrikt kött som tournedos.

Här är några anledningar till varför detta recept passar väl med en Bordeaux Supérieur:

 1. Smakbalans: Tournedos har en rik och djup köttsmak, vilket står upp väl mot ett kraftfullt rött vin som Bordeaux Supérieur. Dessutom kan salsasåsens fräschhet och örtpeston balansera vinets tanniner och ge en bra kontrast till dess mörka fruktiga noter.
 2. Kryddighet: Vissa Bordeaux Supérieur-viner har kryddiga noter, som kan komplettera kryddorna i salsasåsen och örtpeston.
 3. Fettinnehåll: Tournedos är vanligtvis en ganska mager köttbit, men tillagningen med olja samt den feta peston kan hjälpa till att balansera vinets tanniner, vilket gör att vinet känns mjukare i munnen.
 4. Komplexitet: Komplexiteten i ett Bordeaux Supérieur-vin matchar väl med det här receptet som har många olika smaker – från den rika tournedosen till den friska salsasåsen, den rika örtpeston och den söta, rostade vitlöken.

Var noga med att servera vinet vid rätt temperatur för bästa smakupplevelse, oftast runt 16-18 grader Celsius för ett rött Bordeaux-vin.