Hemlagade Riletter och ett glas Cabernet Franc från Loire!

Chinon Fabien Demois

Art.nr. 275901

Chinon Fabien Demois

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…


En klassisk rätt från Loire som passar bra till ett vin från Chinon gjort på druvan Cabernet Franc är ”Rillettes” Eller Riletter. Detta är en slags röra gjord på långsamt kokt kött, ofta gris eller anka, som är kryddat med örter och kryddor.

Gör så här:

Skär grisfläsket i mindre bitar och lägg i en stor gryta. Tillsätt schalottenlök och vitlök, hackade örter och kryddor, vin och buljong. Rör om väl. Låt grytan sjuda på låg värme i ca 2-3 timmar eller tills köttet är mycket mjukt och mört. Ta bort grytan från värmen och låt den svalna något.

Ta upp köttet och finfördela det med hjälp av två gafflar eller en stavmixer. Se till att det finns kvar små bitar av köttet i röran. Smaka av med salt och svartpeppar.

Låt rillettesen svalna helt innan servering.

Rillettes är en smakrik och kraftfull rätt som passar utmärkt till ett vin från Chinon som är gjort på druvan Cabernet Franc. Vinet har en mjuk och fruktig smakprofil med toner av röda bär och kryddor, vilket kompletterar rillettens mustiga smaker av långkokt kött och örter. Vinets höga syrahalt balanserar också väl med rättens feta och rika textur. Tillsammans skapar rillettes och vin en läcker och välbalanserad smakupplevelse.