Gnocchi med Bolognese

Chinon Fabien Demois

Art.nr. 275901

Chinon Fabien Demois

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…


Du behöver

Gnocchi

1 kg potatis (gärna mjölig sort)
2-3 dl vetemjöl, plus extra för utbakning
1 ägg
Salt, efter smak

Bolognesesås

500 g nötfärs
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 morot, finhackad
1 stjälk selleri, finhackad
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin (valfritt)
1 dl köttbuljong eller vatten
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
Salt och svartpeppar, efter smak
Olivolja för stekning
Färsk basilika för garnering

Här är ett recept för hemlagade italienska potatisgnocchi med köttig bolognesesås. Om du inte vill göra gnocchi från grunden, kan du köpa färdiga gnocchi från butiken som ett bekvämt och tidsbesparande alternativ.

Instruktioner:

För Gnocchi:

  1. Koka potatisen: Skala potatisen och koka i saltat vatten tills helt mjuk. Häll av och låt ånga av sig lite för att bli torrare.
  2. Gör potatispuré: Pressa potatisen genom en potatispress eller mosa den väl för att få den så slät som möjligt.
  3. Blanda degen: När potatisen fortfarande är varm, tillsätt ägget och en nypa salt. Börja arbeta in mjölet lite i taget tills du har en smidig men inte klibbig deg.
  4. Forma gnocchi: Dela degen i flera delar. Rulla varje del till en lång ”orm” och skär i kuddar omkring 2 cm stora. Du kan rulla varje bit mot en gaffel eller ett gnocchibord för att få den klassiska räfflade texturen.
  5. Koka gnocchi: Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i gnocchi i omgångar och koka tills de flyter upp. Ta upp med en hålslev och lägg åt sidan.

För Bolognesesås:

  1. Fräs lök och vitlök: Hetta upp olivolja i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt lök och vitlök och fräs på medelvärme tills de blir mjuka och genomskinliga.
  2. Bryn köttfärsen: Höj värmen och tillsätt nötfärsen. Bryn tills den är väl genomstekt och har fått färg.
  3. Tillsätt grönsaker och tomat: Blanda i morot och selleri och fräs en stund. Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, vin och buljong.
  4. Koka såsen: Krydda med basilika, oregano, salt och peppar. Låt såsen småputtra på låg värme i minst 30 minuter, gärna längre, tills den är tjock och smakrik.
  5. Servering: Blanda de kokta gnocchin med bolognesesåsen och låt allt bli varmt tillsammans. Servera med färsk basilika och om så önskas, riven parmesanost.

Om du väljer att använda färdigköpta gnocchi, följ instruktionerna på förpackningen för tillagning, och fortsätt sedan med bolognesesåsen enligt ovan. Smaklig måltid!


Föregående inlägg