Kopytka Polska dumplings
Art.nr. 2664-01
Q Malbec
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött Läs mer…
Du behöver
Kopytka Dumplings
1 kg potatis
2 ägg
250-300 g vetemjöl (mängden kan variera beroende på potatisens fuktighet)
1 tsk salt
Kötträtten
500 g nötkött, skuret i små bitar
1 stor lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
2 dl köttbuljong
1 dl rödvin (valfritt)
1 tsk paprikapulver
Salt och svartpeppar efter smak
Olja för stekning
Färsk persilja, hackad, för garnering
”Kopytka”, som översatt till svenska betyder ”små hovar”, är en traditionell polsk rätt som bär sitt namn på grund av dumplingsens karaktäristiska, avlånga form som påminner om ett djurs hov. Denna hemtrevliga och mättande maträtt är en älskad klassiker i det polska köket och har sitt ursprung i landets bönders matlagningstraditioner.
Instruktioner:
För Kopytka:
- Koka potatisen: Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Häll av och låt svalna något.
- Gör potatismos: Mosa potatisen noggrant så det inte finns några klumpar.
- Blanda degen: När potatismoset har svalnat, blanda i ägg och salt. Tillsätt mjöl lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
- Forma dumplings: Ta en bit av degen och rulla ut till en ”orm” på ett mjölat underlag. Skär i små bitar (cirka 2 cm) och tryck till varje bit lätt med en gaffel för att få typiska ränder.
- Koka Kopytka: Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i dumplingsen och koka tills de flyter upp till ytan, sedan cirka en minut till. Ta upp dem med en hålslev och låt dem rinna av.
För kötträtten med sås:
- Bryn köttet: Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttbitarna tills de är gyllenbruna på alla sidor. Ta upp köttet och ställ åt sidan.
- Förbered såsen: I samma panna, fräs löken och vitlöken tills de är mjuka. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och fräs ytterligare en minut.
- Koka ihop: Lägg tillbaka köttet i pannan och häll i köttbuljong (och rödvin om du använder det). Låt sjuda under lock på låg värme tills köttet är mört, cirka 1-1,5 timmar. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servering: Servera de varma Kopytka med kött och sås. Strö över hackad persilja som garnering.
Smaklig måltid!