Biff Rydberg

The Fox and the grapes

Art.nr. 236201

The Fox and the grapes

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mycket mustigt, fruktigt, smakrikt vin med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär och färska örter. Läs mer…


Du behöver

Biff Rydberg

600 g ryggbiff (eller oxfilé)
600 g kalla kokta potatisar, tärnade
2 stora lökar, finhackade
2 msk smör
2 msk neutral olja (t.ex. rapsolja)
2 msk dijonsenap
2 msk färsk persilja, finhackad
Salt och peppar efter smak
Inlagd rödbeta och inlagd gurka (som tillbehör)

Biff Rydberg är en klassisk svensk kötträtt som har sina rötter från slutet av 1800-talet och är uppkallad efter den svenska kocken Abraham Rydberg. Rätten består vanligtvis av tärnad ryggbiff eller oxfilé som steks tillsammans med krispiga tärnade potatisar och finhackad lök. Den är kryddad med dijonsenap och garnerad med färsk persilja. Biff Rydberg serveras ofta med äggula på toppen som gästerna kan blanda med rätten enligt sin egen smak. Rätten är känd för sin enkla elegans och kombinationen av saftigt kött, krispiga potatisar och smakfulla kryddor, vilket gör den till en favorit i den svenska kulinariska traditionen.

Instruktioner:

1. Förbered ingredienserna:

a. Skär ryggbiffen i tärningar på cirka 2 x 2 cm. Se till att köttet är rumstempererat före tillagning.

b. Skala och finhacka löken.

c. Tärna de kalla kokta potatisarna i liknande storlek som köttet.

2. Stek biffen:

a. Hetta upp en stekpanna på hög värme och tillsätt oljan. Låt pannan bli riktigt het.

b. Tillsätt köttet i pannan och stek det i några minuter tills det är gyllenbrunt runt om, men fortfarande rosa inuti. Undvik att översteka köttet för att bevara dess saftighet.

c. Ta bort köttet från pannan och låt det vila i några minuter. Krydda med salt och peppar.

3. Stek löken och potatisen:

a. I samma stekpanna, tillsätt smöret och stek den finhackade löken tills den är mjuk och genomskinlig, men inte bränd.

b. Tillsätt de tärnade kalla potatisarna och stek dem tills de är gyllenbruna och krispiga. Krydda med lite salt och peppar.

4. Slå ihop rätten:

a. Blanda köttet försiktigt med lök och potatis i pannan.

b. Tillsätt dijonsenap och blanda väl så att alla ingredienser är jämnt fördelade och upphettade.

5. Servera:

a. Strö över den färskhackade persiljan och rör om.

b. Vid servering, om så önskas, kan du servera en äggula i en skål bredvid rätten så att gästerna kan blanda den med Biff Rydberg enligt sin smak.

c. Avsluta med en nypa vitpeppar över rätten för extra smak.

6. Tillbehör:

a. Servera Biff Rydberg med inlagd rödbeta och inlagd gurka som traditionella tillbehör.

Detta är ett klassiskt och elegant recept på Biff Rydberg som kommer att imponera på dina gäster. Njut av denna läckra rätt!


Föregående inlägg
Nästa inlägg