Maultaschen – Swabiska dumplings med kött och spenat

Maultaschen är en traditionell rätt från Schwaben i södra Tyskland. Dessa stora fyllda dumplings liknar ravioli och innehåller en smakrik blandning av kött, spenat och kryddor. De kan serveras i buljong, smörstekt eller gratinerade.

Kapuziner Hefe-Weissbier

Art.nr. 109512

Kapuziner Hefe-Weissbier

  • Beska
  • Fyllighet
  • Sötma

Kryddig smak med inslag av banankaka, kryddnejlika, aprikos och mandarin. Läs mer…


Du behöver

Deg

400 g vetemjöl
4 ägg
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
2–3 msk vatten (vid behov)

Fyllning

250 g köttfärs (blandfärs eller nötkött)
200 g färsk spenat, hackad
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 ägg
2 msk ströbröd
1/2 tsk muskotnöt
Salt och svartpeppar efter smak

Till servering

1 liter grönsaks- eller köttbuljong (valfritt)
2 msk smör (för stekning, valfritt)
Färsk persilja, hackad

Instruktioner

1. Förbered degen:

  1. Blanda vetemjöl, ägg, olivolja och salt i en skål.
  2. Knåda tills du får en smidig deg, cirka 10 minuter. Tillsätt lite vatten om degen känns torr.
  3. Täck med plastfolie och låt vila i 30 minuter.

2. Gör fyllningen:

  1. Fräs löken och vitlöken i en panna tills de är mjuka.
  2. Tillsätt spenaten och låt den mjukna. Låt svalna något.
  3. Blanda spenat, köttfärs, ägg, ströbröd, muskot, salt och peppar i en skål. Rör om tills allt är väl blandat.

3. Forma dumplings:

  1. Kavla ut degen till en tunn platta (cirka 2 mm).
  2. Skär ut fyrkantiga bitar (cirka 10×10 cm).
  3. Lägg en sked fyllning i mitten, vik ihop och tryck till kanterna med en gaffel.

4. Tillaga Maultaschen:

  • I buljong: Koka i sjudande buljong i 10–15 minuter tills de flyter upp.
  • Smörstekta: Koka först, låt rinna av och stek i smör tills de blir gyllenbruna.

5. Servera och njut:

  • Servera i en skål med buljong och toppa med färsk persilja.
  • Alternativt, ringla över smält smör och servera med en sallad vid sidan av.