Szegediner Gulasch med saltpotatis och sidosallad


Kapuziner Hefe-Weissbier
Kryddig smak med inslag av banankaka, kryddnejlika, aprikos och mandarin. Läs mer…
Du behöver
Szegediner Gulasch
600 g fläskkött (t.ex. bog eller karré), tärnat
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk smör eller olja
2 msk paprikapulver (gärna ungersk)
1 tsk kummin (hel eller malen)
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl köttbuljong
400 g surkål, avrunnen
2 dl gräddfil eller crème fraîche
Saltpotatis
600 g fast potatis (t.ex. Amandine eller Bintje)
1 msk salt per liter vatten
Sidosallad
1 huvud isbergssallad, strimlad
1 tomat, skivad
1/2 gurka, skivad
1/2 rödlök, tunt skivad
2 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
Salt och peppar
Szegediner Gulasch är en smakrik och mustig ungersk-österrikisk gryta där fläskkött långkokas med surkål, paprika och kummin. Kombinationen av syra, kryddighet och mustighet gör den till en riktig favorit i Centraleuropa. Serveras traditionellt med saltpotatis och en fräsch sidosallad.
Instruktioner
1. Tillaga Szegediner Gulasch:
- Hetta upp smör eller olja i en stor gryta och bryn köttet på medelhög värme tills det får färg.
- Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa tills löken blir mjuk.
- Rör ner paprikapulver, kummin, salt och peppar. Häll i buljongen och låt sjuda på låg värme i ca 45 minuter.
- Tillsätt surkålen och låt koka ytterligare 15 minuter.
- Rör ner gräddfil eller crème fraîche precis innan servering.
2. Koka saltpotatis:
- Skölj potatisen noggrant, men låt skalet vara kvar.
- Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten.
- Tillsätt 1 msk salt per liter vatten och koka upp.
- Låt sjuda i 20–25 minuter tills potatisen är mjuk men fast.
- Häll av vattnet och låt potatisen ånga av någon minut innan servering.
3. Förbered sidosalladen:
- Blanda sallad, tomat, gurka och rödlök i en skål.
- Vispa ihop vinäger, olivolja, salt och peppar till en dressing och häll över salladen.
4. Servera och njut:
- Lägg upp gulasch på tallrikar och toppa med extra gräddfil om önskas.
- Servera med saltpotatis och den fräscha sidosalladen vid sidan av.