Szegediner Gulasch med saltpotatis och sidosallad

Kapuziner Hefe-Weissbier

Art.nr. 109512

Kapuziner Hefe-Weissbier

  • Beska
  • Fyllighet
  • Sötma

Kryddig smak med inslag av banankaka, kryddnejlika, aprikos och mandarin. Läs mer…


Du behöver

Szegediner Gulasch

600 g fläskkött (t.ex. bog eller karré), tärnat
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk smör eller olja
2 msk paprikapulver (gärna ungersk)
1 tsk kummin (hel eller malen)
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl köttbuljong
400 g surkål, avrunnen
2 dl gräddfil eller crème fraîche

Saltpotatis

600 g fast potatis (t.ex. Amandine eller Bintje)
1 msk salt per liter vatten

Sidosallad

1 huvud isbergssallad, strimlad
1 tomat, skivad
1/2 gurka, skivad
1/2 rödlök, tunt skivad
2 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
Salt och peppar

Szegediner Gulasch är en smakrik och mustig ungersk-österrikisk gryta där fläskkött långkokas med surkål, paprika och kummin. Kombinationen av syra, kryddighet och mustighet gör den till en riktig favorit i Centraleuropa. Serveras traditionellt med saltpotatis och en fräsch sidosallad.

Instruktioner

1. Tillaga Szegediner Gulasch:

  1. Hetta upp smör eller olja i en stor gryta och bryn köttet på medelhög värme tills det får färg.
  2. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa tills löken blir mjuk.
  3. Rör ner paprikapulver, kummin, salt och peppar. Häll i buljongen och låt sjuda på låg värme i ca 45 minuter.
  4. Tillsätt surkålen och låt koka ytterligare 15 minuter.
  5. Rör ner gräddfil eller crème fraîche precis innan servering.

2. Koka saltpotatis:

  1. Skölj potatisen noggrant, men låt skalet vara kvar.
  2. Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten.
  3. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten och koka upp.
  4. Låt sjuda i 20–25 minuter tills potatisen är mjuk men fast.
  5. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av någon minut innan servering.

3. Förbered sidosalladen:

  1. Blanda sallad, tomat, gurka och rödlök i en skål.
  2. Vispa ihop vinäger, olivolja, salt och peppar till en dressing och häll över salladen.

4. Servera och njut:

  • Lägg upp gulasch på tallrikar och toppa med extra gräddfil om önskas.
  • Servera med saltpotatis och den fräscha sidosalladen vid sidan av.