Köttfärsgratäng med Potatis och Vitt Vin

Q Malbec

Art.nr. 2664-01

Q Malbec

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött Läs mer…


Du behöver

Köttfärsgratäng med Potatis och Vitt Vin

500 g köttfärs
800 g potatis, skalade och tunt skivade
2 lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, hackade
2,5 dl vitt vin
2,5 dl köttbuljong
2,5 dl grädde
1 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
Salt och peppar efter smak
100 g riven ost (t.ex. Gruyère eller cheddar)
Färsk persilja, hackad (för garnering)

Köttfärsgratäng med potatis och vitt vin är en klassisk rätt som förenar saftigt kött, krämig potatis och en rik, aromatisk sås. Perfekt för familjemiddagar och speciella tillfällen, där kombinationen av kryddor och vitt vin ger en extra smakdimension som gör detta till en riktig favorit.

Instruktioner:

  1. Förvärm Ugnen:
    • Förvärm ugnen till 200°C.
  2. Förbered Potatis:
    • Skala och skiva potatisarna tunt. Ställ åt sidan.
  3. Tillaga Köttfärs:
    • Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt hackad lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga.
    • Tillsätt köttfärsen i stekpannan, bryt sönder den med en sked, och stek tills den är brynt. Häll av överflödigt fett.
  4. Tillsätt Vin och Buljong:
    • Häll i det vita vinet och låt det sjuda några minuter tills det reducerats något.
    • Tillsätt köttbuljongen, timjan, rosmarin, salt och peppar. Rör om och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter.
  5. Montera Gratängen:
    • I en stor ugnsform, varva hälften av de skivade potatisarna i botten.
    • Fördela köttfärsblandningen jämnt över potatislagret.
    • Lägg de resterande potatisskivorna ovanpå.
  6. Tillsätt Grädde och Ost:
    • Häll grädden jämnt över det översta potatislagret.
    • Strö den rivna osten ovanpå.
  7. Grädda:
    • Täck ugnsformen med aluminiumfolie och grädda i den förvärmda ugnen i 45 minuter.
    • Ta bort folien och grädda i ytterligare 15 minuter, eller tills toppen är gyllenbrun och potatisen är mjuk.
  8. Servera:
    • Låt gratängen svalna några minuter innan servering. Garnera med färsk hackad persilja.

Denna mustiga gratäng är perfekt för en värmande familjemiddag, där kombinationen av köttfärs, krämig potatis och aromatiskt vitt vin ger en smakrik upplevelse. Smaklig måltid!

Vintipset:

Q Malbec från Australien är ett fylligt och smakrikt vin med inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Vinets rika fruktighet och balanserade tanniner kompletterar den mustiga smaken av köttfärsgratängen och lyfter fram de aromatiska kryddorna och det vita vinet i rätten. Den lilla sötman och ektonerna i vinet harmoniserar väl med den krämiga potatisen och grädden, vilket skapar en perfekt balans mellan vin och maträtt.


Föregående inlägg
Nästa inlägg

Kyckling Cashew