Rumänsk bondkycklingsoppa med gräddsyra

Vid-A Sauvignon Blanc

Art.nr. 2383-01

Vid-A Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, krusbär och citrus. Läs mer…


Du behöver

Rumänsk bondkycklingsoppa

500 g kycklingfilé eller kycklingdelar
2 medelstora lökar, hackade
1 söt röd paprika, tärnad
2 stjälkar selleri, skivade
2 medelstora morötter, skivade
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
2 liter kycklingbuljong
2 dl gräddfil eller crème fraîche
1 äggula
1 knippe färsk persilja, hackad
Salt och peppar efter smak
Citronsaft efter smak
1 msk olivolja eller smör för stekning

Ciorba Radauteana är en hjärtlig och närande rumänsk kycklingsoppa som kombinerar mör kyckling med en rik blandning av grönsaker, inklusive lök, röd paprika, selleri och morötter. Kännetecknad av sin krämiga konsistens med en syrlig touch av gräddfil, är denna soppa en klassisk comfort food. Perfekt för en värmande måltid som lockar med sin hemtrevliga och rustika charm. Dess traditionella smaker och enkla tillagning gör den till en favorit i många hem och den lämpar sig utmärkt för att förbättra din SEO med relevanta nyckelord som ’traditionell rumänsk soppa’, ’comfort food’ och ’kycklingsoppa med gräddfil’.

Instruktioner:

  1. Förbered kycklingen: Bryn kycklingdelarna i olivolja eller smör i en stor kastrull tills de får en gyllenbrun färg. Ta sedan upp kycklingen och ställ åt sidan.
  2. Fräs grönsakerna: I samma kastrull, tillsätt de hackade lökarna, den röda paprikan, sellerin och morötterna. Låt fräsa på medelvärme tills grönsakerna mjuknat och fått lite färg. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare en minut.
  3. Koka soppan: Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen tillsammans med kycklingbuljongen. Låt koka upp och sedan sjuda under lock på låg värme tills kycklingen är helt genomkokt, vilket bör ta cirka 20-30 minuter beroende på storleken på kycklingdelarna.
  4. Rensa kycklingen: Ta upp kycklingen från kastrullen och låt svalna något. Rensa sedan kycklingen från ben och skinn och skär eller riv köttet i mindre bitar. Lägg tillbaka kycklingköttet i soppan.
  5. Förbered gräddsåsen: I en skål, vispa ihop gräddfilen eller crème fraîche med äggulan. Tillsätt lite av den varma soppan i skålen för att värma upp gräddblandningen (temperera), så att den inte skär sig när den tillsätts i soppan.
  6. Fullborda soppan: Vispa ner gräddblandningen i soppan och låt den bli varm, men den får inte koka efter detta steg. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  7. Servera: Servera soppan varm och strö över rikligt med färsk hackad persilja. Ett par droppar citronsaft precis före servering kan lyfta smakerna ytterligare.

Till soppan passar det utmärkt att servera ett nybakat, krispigt bröd eller ett par skivor av din favoritbaguette. Smaklig måltid!


Föregående inlägg