Räkgryta med Ris och Gremolata (Arroz Caldoso de Camarão com Gremolata)

Vid-A Sauvignon Blanc

Art.nr. 2383-01

Vid-A Sauvignon Blanc

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, krusbär och citrus. Läs mer…


Du behöver

Räkgryta med Ris och Gremolata

500 g räkor, skalade och rengjorda
2 dl arborioris eller calasparra ris
1 liter fisk- eller skaldjursbuljong
2 msk olivolja
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, tärnad
2 tomater, finhackade
1 dl vitt vin
1 tsk paprikapulver
1 tsk saffranstrådar (blötlagda i lite varmt vatten)
Salt och peppar efter smak
Färsk persilja, hackad (till garnering)
Citronklyftor (till servering)

För Gremolata

1 knippe färsk persilja, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
Rivet skal från 1 citron

Arroz Caldoso de Camarão com Gremolata är en läcker och fyllig räkgryta med ris som kokas i smakrik fisk- eller skaldjursbuljong, kryddad med saffran och paprika. Toppad med en frisk gremolata gjord på persilja, vitlök och citronskal, ger denna rätt en härlig kombination av djupa, rika smaker och fräschör. Perfekt för en mysig middag eller en speciell kväll med vänner och familj.

Instruktioner:

  1. Förberedelse:
    • Skala och rengör räkorna. Ställ åt sidan.
    • Hacka lök, vitlök, paprika och tomater.
  2. Tillagning av Räkgryta:
    • Värm olivoljan i en stor kastrull eller gryta över medelhög värme.
    • Tillsätt lök och vitlök och fräs tills de är mjuka och genomskinliga, cirka 5 minuter.
    • Lägg till tärnad paprika och fräs i ytterligare 3-4 minuter.
    • Tillsätt hackade tomater och koka tills de börjar brytas ner, cirka 5 minuter.
    • Rör ner arborioriset och låt det fräsa med grönsakerna i 1-2 minuter.
    • Häll i vitt vin och låt det koka tills det nästan helt har avdunstat.
    • Tillsätt fisk- eller skaldjursbuljong, paprikapulver och saffran med sitt blötläggningsvatten.
    • Krydda med salt och peppar efter smak.
    • Låt sjuda på låg värme, rör om då och då, tills riset är nästan färdigkokt och har en krämig konsistens, cirka 15-20 minuter.
  3. Tillagning av Räkor:
    • När riset nästan är klart, tillsätt räkorna till grytan och låt dem koka i några minuter tills de är rosa och genomkokta.
  4. Gremolata:
    • Medan grytan sjuder, blanda finhackad persilja, finhackad vitlök och rivet citronskal i en liten skål.
  5. Servering:
    • Skeda upp räkgrytan i skålar.
    • Strö över gremolata och garnera med färsk hackad persilja.
    • Servera med citronklyftor vid sidan av för att pressa över.

Denna Arroz Caldoso de Camarão med gremolata är en smakrik och fyllig rätt som kombinerar de härliga smakerna av saffran och skaldjur med en frisk citron- och persiljetouch. Perfekt för en mysig middag!


Föregående inlägg

Laxceviche