Salmalax med sesamfrö samt palsternackspuré
![](https://www.vinia.se/blogg/vin-och-vanner/wp-content/uploads/sites/2/2024/06/Salmalax-med-palsternackspure.png)
![](https://www.vinia.se/blogg/vin-och-vanner/wp-content/uploads/sites/2/2024/06/Salmalax-med-palsternackspure.png)
Morandé Estate Gran Reserva Sauvignon Blanc
Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, svartvinbärsblad, krusbär, fläder och nässlor. Läs mer…
Du behöver
Salmalax med palsternackspuré
4 salmalaxfiléer
2 msk svarta sesamfrön
2 msk vita sesamfrön
2 msk olivolja
Salt och peppar efter smak
För purén:
500 g palsternacka, skalad och skuren i bitar
2 msk smör
1 dl grädde
Salt och peppar efter smak
Färsk dill till garnering
Salmão Selado med Palsternackspuré är en elegant och smakrik rätt där salmalax täckt i krispiga sesamfrön serveras med en len och krämig palsternackspuré. Denna kombination av texturer och smaker gör rätten både lyxig och tillfredsställande.
Instruktioner:
- Förberedelse:
- Skala och skär palsternackan i bitar.
- Krydda salmalaxfiléerna med salt och peppar.
- Palsternackspuré:
- Koka palsternackan i saltat vatten tills den är mjuk, cirka 15-20 minuter.
- Häll av vattnet och mosa palsternackan med smör och grädde tills purén är slät.
- Smaka av med salt och peppar.
- Laxen:
- Blanda svarta och vita sesamfrön på en tallrik.
- Tryck laxfiléerna i sesamfröblandningen så att de täcks jämnt på båda sidor.
- Värm olivoljan i en stekpanna på medelhög värme.
- Lägg laxfiléerna i stekpannan och stek i cirka 2-3 minuter per sida, eller tills de är gyllene och krispiga på utsidan men fortfarande saftiga inuti.
- Servering:
- Lägg upp en klick palsternackspuré på varje tallrik.
- Placera en sesamkrispig laxfilé ovanpå purén.
- Garnera med färsk dill och servera genast.