Perfekt lax med sous vide

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

Art.nr. 223401

Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk smak med inslag av fat, krusbär, galiamelon, päron, bivax och citrus. Läs mer…


Du behöver

Lax sousvide

4 tjocka skivor laxkotletter
2 msk olivolja
1.2 dl majonnäs
1 msk torkad dragon
3 msk citronjuice
3 msk dijonsenap
salt
svartpeppar
3 msk socker

Tillbehör

Sallad
Färskpotatis

Lax är en råvara som passar utmärkt att ”vidda” och med dessa proffstips så smakar laxen bättre än många restaurangers lax om ni följer dessa enkla steg.

Gör så här:

Häll upp vatten i en behållare och sätt er sous-videstav på 54.5° C. Medan vattnet värms upp så passar vi på att snabbrimma laxen. Detta gör att laxen får mer smak, inte släpper ifrån sig albumin (det där vita som lax ibland släpper ifrån sig) samt att konsistensen blir lite fastare.

Häll upp ett par matskedar salt och socker. Lika delar. Samt fördela detta jämnt över hela laxkotletterna. Lägg dem sedan i kylen i ca 10-20 minuter. Häll sedan av detta med vatten och använd ett hushållspapper för att få bort så mycket vätska som möjligt.

Lägg sedan laxkotletterna i enskilda sous-videpåsar och sänk ner dem i vattenbehållaren. För just lax så kan det vara bättre att använda en värmetålig zip-lockpåse och långsamt sänka ner den i vattnet så att all luft pressas ut. Alternativt stänga av vacuumfunktionen tidigt så att laxen håller sin form och inte trycks till för mycket.

Tillaga sedan laxen i 60 minuter.

Medan firren är tillbaka i plurret, så blanda majonnäs, dragon, citronjuice och senap i en skål tillsammans med ett par drag på svartpepparkvarnen.

När laxen är klar så lyft försiktigt ut laxkotletterna och servera tillsammans med en läcker sallad, potatis samt såsen. Vi tycker att det blir godast att steka fisken snabbt tillsammans med olivolja i ca 1–1 ½   minuter per sida. Om fisken känns lös och riskerar att falla sönder så går det även bra att bränna på lite yta med en crème bruléebrännare eller på grillfunktionen i en ugn.

Lycka till och hoppas det smakar!

I glaset har vi Spier Signature Sauvignon Blanc Semillon