Toast Skagen – en svensk klassiker med lyxig smak


Byron Bay Sauvignon Blanc
Fruktig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av kiwi, nässlor, gröna äpplen, svartvinbärsblad, passionsfrukt och lime. Läs mer…
Du behöver
Toast Skagen
400 g handskalade räkor
3 msk majonnäs (gärna hemgjord)
1 msk crème fraîche
1 msk finhackad färsk dill
1 tsk färskpressad citronjuice
Salt och nymalen svartpeppar
4 skivor vitt formbröd eller brioche
Smör till stekning
Eventuellt: löjrom eller forellrom och en citronklyfta till topping
Dillkvistar till garnering
Toast Skagen är kanske den mest älskade förrätten i det svenska köket. Den perfekta blandningen av handskalade räkor, majonnäs, dill och citron på en smörstekt toast gör den både enkel och sofistikerad. Den har blivit synonym med fester, högtider och skaldjurslyx. Här får du både ett utsökt recept och berättelsen bakom denna ikoniska rätt.
Historien bakom Toast Skagen
Toast Skagen har sitt ursprung i det svenska köket men har fått sitt namn från den danska fiskebyn Skagen, belägen på Jyllands nordspets. Rätten skapades av den legendariske svenske kocken Tore Wretman på 1950-talet – en man som revolutionerade svensk gastronomi genom att förena fransk finess med svenska smaker.
Efter att ha tillbringat tid i Frankrike, där han inspirerades av det klassiska smörstekta brödet med olika fyllningar, ville Wretman skapa något liknande med svenska råvaror. Han valde handskalade räkor, blandade dem med majonnäs, dill och lite citron – och serverade detta på en rostad smörad brödskiva. Det blev snabbt en succé på Operabaren i Stockholm, och Toast Skagen spreds som en löpeld över Sverige.
Namnet ”Skagen” är troligtvis en romantisering snarare än ett faktiskt ursprung – ingen liknande rätt finns traditionellt i Skagen. Men det danska namnet bidrog till rättens nordiska och marina aura, och det lever kvar än idag som ett begrepp för skaldjurslyx med svenska rötter.
Så här gör du:
Förbered räkröran:
Hacka räkorna grovt och blanda dem i en skål med majonnäs, crème fraîche, dill och citronjuice. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen i minst 15 minuter så att smakerna hinner gifta sig.Stek brödet:
Skär bort kanterna på brödskivorna och stek dem gyllenbruna i smör på medelvärme. Låt dem rinna av på hushållspapper.Montering:
Lägg upp brödskivorna på tallrikar. Toppa generöst med räkröra. Om du vill, lägg en klick rom ovanpå och garnera med en liten dillkvist och citronklyfta vid sidan.
❓ Vanliga frågor om Toast Skagen
Vad är skillnaden mellan Toast Skagen och räkmacka?
Toast Skagen är en varm förrätt med en specifik räkröra på smörstekt bröd, medan räkmacka oftare är kall och serveras på osötat bröd med hela räkor.
Måste man använda handskalade räkor?
För bästa smak och konsistens – ja. Men i nödfall fungerar räkor i lag, om de sköljs och torkas väl.
Kan man göra Toast Skagen i förväg?
Ja, räkröran kan göras några timmar i förväg. Brödet bör dock stekas precis innan servering.
Fungerar andra skaldjur?
Absolut! Prova med krabba eller kräftstjärtar för variation, men rätten blir då tekniskt sett inte ”Skagen”.