Grillad kronärtskocka med örtkräm, aioli och citron

Grillad jordärtskocka med nötig sötma, örtkräm, aioli och citron – en ljuvlig sommarförrätt med massor av smak.

Chardonnayburk (Nyhet)

Art.nr. 2012012

Chardonnayburk (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ungdomlig, mycket fruktig smak med inslag av galiamelon, gula äpplen, mango och apelsin. Läs mer…


Du behöver

Örtkräm

1 dl crème fraîche
1 dl färsk spenat
1 liten knippe dill
1 msk citronjuice
1 tsk dijonsenap
Salt efter smak
Kör till en slät, grön sås.

Aioli

1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 liten riven vitlöksklyfta
1 msk citronjuice
1,5 dl neutral olja (droppa i försiktigt)

Instruktioner

Förkoka kronärtskockorna:
Rensa och skölj 4–6 små färska kronärtskockor. Skär av den övre tredjedelen av bladen och ta bort de yttre, hårda bladen. Kapa stjälken men lämna några centimeter kvar. Dela varje kronärtskocka i halvor och ta försiktigt bort det ludna innandömet med en sked.
Koka i rikligt med saltat vatten och lite citronjuice i ca 15–20 minuter tills de är mjuka men håller formen. Låt svalna något.

Marinera:
Vänd de kokta och avrunna kronärtskockshalvorna i olivolja, riven vitlök, salt, svartpeppar och gärna färska örter som timjan eller rosmarin.

Grilla:
Grilla kronärtskockorna med snittytan nedåt hög värme, ca 4–5 minuter per sida, tills de får fin färg och krispiga kanter.

Servera:
Lägg upp de grillade kronärtskockorna ett stort fat. Servera med örtkräm, aioli och citronklyftor. Toppa gärna med färska örter och lite flingsalt.


Föregående inlägg
Nästa inlägg