Pasta Pesto Primavera

Du behöver

340g pasta (penne, fusilli, gemelli, casarecce, etc.)
extra virgin olivolja
3 stora vitlöksklyftor, skalade
1 knippe sparris, hårda ändar kasseras, skär i 5 cm bitar
200g sockerärter
1 dl frysta ärtor
5 salladslökar, ytterskalet skalat och skivat i 3 cm stora bitar
havssalt och nymalen svartpeppar
¾ dl basilikapesto, köpt eller hemlagad (du kan behöva lite mer, efter smak)
¾ dl smulor av getost
till garnering: citronskal, färsk basilika och/eller mynta, parmesan och flingsalt

Pasta primavera är en läcker rätt där merparten av ingredienserna är i säsong nu under försommaren.

Gör så här:

Koka upp pastan i en stor kastrull med saltat vatten och koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Samtidigt som pastan kokar så värm upp olivoljan i en stor sautépanna. Skiva vitlöken i tunna skivor och fräs dem i olivoljan i ca 30 sekunder. Tillsätt sedan sockerärtor och sparris och rör om. Låt allt tillagas i ca 2 minuter.

Tillsätt därefter ärtor och salladslök och tillaga i ca 1 minut. Om pastan inte är helt klar så stäng av värmen på grönsaksblandningen och låt den stå tills dess att pastan är färdigkokt.

När pastan är klar, använd en hålslev för att överföra pastan direkt från det kokade vattnet till sautépannan. Om lite av vattnet följer med är det ingen fara utan stärkelsen hjälper faktiskt såsen att fastna på pastan.

Smaka av med salt och ett par rejäla vrid på svartpepparkvarnen. Tillsätt därefter peston och använd en stor slev för att blanda paston med pastan. Ringa sedan över olivolja samt getosten, blanda väl och lägg upp i en stor fin serveringsskål.

Garnera med citronskal, basilika, riven parmesan samt en nypa flingsalt.

Njut tillsammans med ett krispig glas Vid-A.

Hoppas det smakar!


Föregående inlägg

Kronärtskockssoppa

Nästa inlägg