Musslor i vitt vin

Vid-A Sauvignon Blanc (Nyhet)

Art.nr. 2383-01

Vid-A Sauvignon Blanc (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, örter, krusbär och citrus. Läs mer…


Du behöver

Moules i vitt vin

4 tjocka skivor vitt bondbröd
4 msk extra jungfruolja, plus mer för pensling
2 vitlöksklyftor — 1 hel klyfta, 1 tunt skivad
1 medelstor schalottenlök, hackad
Salt och nymalen peppar
1,8 kg musslor, skrubbade
3 ½ dl Sauvignon Blanc eller annat torrt vitt vin
4 matskedar osaltat smör, i rumstemperatur
⅔ dl grovhackad plattbladspersilja

Musslor i vin är en klassisk rätt som även går under namnet moules mariniere. Även Moules Frites är en populär rätt men i detta recept har vi ugnsgräddat vitlöksbröd till.

Gör så här:

Sätt på ugnens grillfunktion och värm ugnen till 200° Pensla brödskivorna med olivolja och lägg på en bakplåt. Grilla brödet nära värmeslingorna och vänd en gång. Detta steg tar ca 2 minuter. Skrubba sedan den hela vitlöksklyftan över de rostade brödskivorna.

Hetta upp ett 3-4 matskedar olivolja i en djup tjockbottnad kastrull. Tillsätt den hackade schalottenlöken samt vitlök och salta och peppra. Rör på hög värme tills dess att vitlöken har mjuknat vilket tar ca 3 minuter.

Tillsätt musslorna och tillaga. Rör konstant i ca 1 minut. Tillsätt därefter vitt vin och lägg på ett lock. Ånga musslorna tills dess att alla musslor har öppnats. Detta steg tar ca 5 minuter. Ta sedan bort musslorna från värmen och skopa sedan ut musslorna till 4 serveringsskålar. OBS! Släng alla musslor som inte öppnat sig helt.

Tillsätt därefter  smör och persilja till det vin- och musselspad som finns kvar i kastrullen, rör runt och skaka kastrullen lätt tills dess att allt smör har smält. Häll sedan denna smakrika buljong över skålarna med musslor i. Var även lite försiktig med de sista millilitrarna buljong då dessa kan ha lite sand eller skalrester.

Servera därefter med vitlöksbröd samt en krispig Sauvignon Blanc!

TIPS: se guide vin som passar till skaldjur


Nästa inlägg