Vitt vin

Välkommen till vårt utbud av vitt vin. Under varje artikel kan du läsa mer om vinet och dess ursprung, se vilka systembolag som har det inne just nu eller beställa det online via systembolaget för avhämtning eller hemleverans. Längre ned hittar du också en guide som bjuder på kunskap och tips kring vitt vin.

Om vitt vin

Vitt vin är generellt friskt och fruktigt med syrlighet, men smaken varierar och det finns flera olika typer. Vitt vin är i regel lättare än rött vin och har ofta lägre alkoholhalt. Många förknippar vitt vin med fisk och skaldjur och sommarsäsongen. Men vita viner kan förstås avnjutas året om och passar även till många andra maträtter.

Nästan alla världens vinregioner producerar vitt vin. Många av de druvor som används i tillverkningen av vitt vin trivs dock bäst i svalare klimat och till de främsta vitvinsländerna i Europa hör Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Italien, Österrike och Schweiz. Regioner som utmärker sig med särskilt gynnsamt jordmån och klimat är tyska Rhendalen och Moseldalen, och franska Alsace.   

Vitt vin ska oftast konsumeras ungt, det är nämligen mindre lagringståligt jämfört med rött vin som kan dra nytta av tanninernas konserverande egenskaper. 

Så tillverkas vitt vin

Vid tillverkningen av vita viner pressas druvorna till must direkt efter skörd, till skillnad från röda viner som först bara krossas och får jäsa tillsammans med skal, kärnor och fruktkött. 

Eftersom druvmusten är genomskinlig kan både gröna och blå druvor användas. Det förekommer dock att musten får ha viss skalkontakt även i tillverkningen av vitt vin, för att addera smak och struktur.

Jäsningsprocessen som därefter påbörjas sker vid svalare temperatur än rött vin, oftast vid 12–14 grader.

Nästa steg är en tids lagring på ståltank, betongtank, eller ekfat. Fatlagring är ett sätt att ge vinet karaktär – det gör vinet stabilt, bidrar med längre hållbarhet och rostade toner av vanilj.  Kraftiga vita viner som Chardonnay lagras ofta på ekfat.

När det är dags för buteljering är det brukligt att först klarna och filtrera vinet. Proteiner från jäsningen kan nämligen orsaka grumliga fällningar och slöjor. Dessa är ofarliga men konsumenter i allmänhet föredrar ett klart vitt vin. 

TIPS: Läs mer om klarningsprocessen i artikeln Vad menas med veganskt vin?

Druvor i vitt vin

Vanliga gröna druvor som används i vitt vin är

  • Chardonnay
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Chenin blanc
  • Muskat/muscat
  • Silvaner
  • Gewürztraminer
  • Pardina
  • Viognier
  • Veltliner
  • Trebbiano
  • Savagnin
  • Solaris
  • Pinot blanc/Pinot bianco/Weissburgunder
  • Grauburgunder/Pinot grigio/Pinot gris.

Idag tillverkas många vita viner på en enda druvsort. Men det finns också viner som tillverkas på flera druvsorter, en exempel på blandning är sauvignon blanc och semillon.


Typiska druvor i friska och fruktiga viner är

  • Riesling
  • Sauvignon blanc
  • Chenin blanc.


Typiska druvor i fylliga och smakrika viner är

  • Chardonnay
  • Semillon
  • Chenin blanc.


Typiska druvor i druviga och blommiga viner är

  • Gewürztraminer
  • Torrontés
  • Viognier
  • Pinot gris.

När du tittar i vårt utbud av viner kan du bland annat filtrera efter druva.

Fyra smaktyper bland vita viner

Vita viner brukar indelas i de olika smaktyperna friskt och fruktigt, fylligt och smakrikt, druvigt och blommigt samt lätt och avrundat. (En femte smaktyp är sött vin som du hittar i en separat kategori här på vinia.se.) 

Friska & fruktiga vita viner

Friska med tydlig fruktsyra, ofta med aromer av citrus och krispig grön frukt. Friska och fruktiga vita viner kan också ha sötma. Viner inom denna smaktyp har ofta sitt ursprung i tyska regionerna Mosel och Rheingau, österrikiska Kamptal, franska Chablis, Loire och Alsace, italienska Alto Adige och Marlborough på Nya Zeeland. 

Fylliga & smakrika vita viner

Fatkaraktär bidrar generellt till dessa viners fyllighet och smakrikedom. De har tydlig frukt och fruktsyra utan sötma. Fylliga och smakrika viner har ofta sitt ursprung i franska regionerna Bourgogne, Rhône, Bordeaux, men också i vinländer i Nya Världen som Australien, Sydafrika och Usa.  

Druviga & blommiga vita viner

Doftaromer av färska vindruvor ger tydlig tydlig druvkaraktär, i smaken finns blommiga och kryddiga inslag. Hos druviga och blommiga viner är fruktsyran medelhög, och de kan ha sötma. Viner inom denna smaktyp har ofta sitt ursprung i franska regionerna Alsace och Rhônedalen, Tyskland och Kalifornien i USA.

Lätta & avrundade vita viner

De mildaste vita vinerna med låg fruktsyra och mer neutral smak. Lätta och avrundade viner kan ha sötma. Viner inom denna smaktyp har ofta sitt ursprung i italienska regionen Frascati, spanska Katalonien och Tyskland.

Ett tips för dig som vill fördjupa dig är Systembolagets temasidor om vitt vin

Vad är då torrt vitt vin?

Torrt är motsatsen till sött när det handlar om vin. Ett vitt vin som är torrt har låg halt av restsocker – cirka 4 gram per liter i genomsnitt. Det finns torra viner inom alla smaktyper ovan. 

Mat till vitt vin

Tack vare att vitt vin ofta är torrt och även av syrlig karaktär gör det sig mycket bra som aperitif. 

I matlagning används vitt vin för att åstadkomma balans genom adderad syra. Det kan handla om allt från grytor till efterrätter som fulländas med en skvätt vitt vin. 

När det gäller att servera vitt vin till mat kan du lägga följande på minnet:

  • Lätta och avrundade vita viner passar till fisk, skaldjur och grönsaker. 
  • Fylliga och smakrika vita viner fungerar fint till kötträtter och ädelost.
  • Ekfatslagrade viner är en god matchning till rökt fisk och andra smakintensiva rätter.
  • Se upp med kryddning och tillbehör så det inte blir för kraftigt, och addera gärna syra i någon form för att matcha vinet ännu bättre.

I vårt utbud kan du bland annat filtrera efter mat som vinerna passar till.

Auberginegryta med grönkål och citron som tillagas med vitt vin och serveras i kombination med ett glas vitt är exempel på en ljuvlig mat- och dryckesupplevelse. För mer inspiration se Vin & vänners receptsamling, där du alltid får ett matchningstips.

Så tempereras vitt vin

Vitt vin ska serveras kylt, men det innebär inte att det ska drickas kylskåpskallt – ta fram det ur kylskåpet minst 30 minuter före servering för bästa möjliga dryckesupplevelse.

Friskt & fruktigt vin serveras vid 8–10°C

Lätt & avrundat vin serveras vid 6–8°C

Fylligt & smakrikt vin serveras vid 8–12°C

Druvigt & blommigt vin serveras vid 8–10°C.

Du kan gärna servera vid en temperatur i den lägre delen av skalan, eftersom vinet snabbt värms i glaset. 

Med näsa för vitt vin

Med stor kunskap, passion och engagemang erbjuder Vinia kvalitetsviner för alla smaker och plånböcker. Vår fokus sedan starten 2006 är är starka relationer med producenter med gemensamma värderingar, och vi har många lyckade samarbeten runt om i världen. När du väljer ett vitt vin från Vinia vet du att det ligger omsorg bakom i alla led.

Se också vår guide om mousserande vin

Recept som passar till vitt vin