Italiensk räkpasta med vitlök och chili
Räkpasta med vitlök och chili är verkligen comfort food och ljuvligt gott. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i spaghettin och koka tills den är al dente,…
Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, svartvinbärsblad, krusbär, fläder och nässlor.
Morandé Estate Reserve Sauvignon blanc är ett mycket friskt vin med ungdomlig och aromatisk karaktär med inslag av äpplen, grapefrukt, svartvinbärsblad, krusbär, fläder och nässlor.
Vinet kommer från Casablancadalen, i Lo Ovalle sektorn, som ligger tre mil från Stilla havet. Där växer vinrankorna i granit- och lerjordar med lågt näringsinnehåll och det havsnära läget har stor påverkan på vinernas fräschör och möjliggör även en långsammare fenol mognad, vilket ger vinerna friskhet, balans och elegans.
Producentens legendariska vinmakare Pablo Morandé var först att plantera Sauvignon Blanc i Casablanca år 1982 och området har sedan dess visat stor potential att producera Sauvignon Blanc av toppkvalité, mycket tack vare det kalla klimatet och områdets speciella jordmån.
Viña Morande har två lägen för Sauvignon Blanc. Belen, som har eftermiddagssol och är huvudsakligen planterad med Chardonnay, Pinot Noir och lite Sauvignon Blanc, samt vingården El Principal, vänd mot morgonsolen och som är lite svalare och är huvudsakligen planterad med Sauvignon Blanc och lite Chardonnay samt Pinot Noir. Bägge lägen planterades med högdensitetplanteringar år 2004 och 2007.
Högdensitetsplanteringar går ut på att vinrankor planteras mycket tätt, med upp till 10 000 plantor per hektar. Detta gör att vinrankorna blir mindre och skörden mer koncentrerad samt får en högre kvalité. Det innebär betydligt mer arbete ute i vingården men är viktig för kvalitén.
Varje flaska Morandé Estate Reserve Sauvignon blanc kommer från frukten av 1 vinranka. 1 flaska = 1 vinranka.
Frukten till Morandé Estate Reserve Sauvignon Blanc skörades tidigt i April där 60% av druvorna handplockades och 40% plockades med en specialmaskin.
Väl inne i vineriet så användes en pneumatisk press vid låga temperaturer. Vinet jästes sedan med utvalda jästsorter i ståltank på 10-12° vilket bidrar till att vinet får sin druvtypiska karaktär. Vinet låg sedan på fin jästfällning fram till buteljering för att bevara fräschör och ge en bra mittpallet. 30% av druvorna macererades i 6 timmar innan de pressades.
Morandé Estate Reserve Sauvignon Blanc har år efter år fått topomdömen enligt stora internationella vintävlingar och den befintliga årgången 2022 fick ett dubbelt guld i Sakura Wine Awards 2023.
Producent Morandé | Land Chile | Region Casablanca | |
Årgång 2022 | Typ Vitt | Storlek 750 ml | Alkohol 13 % |
Druva 100 % Sauvignon blanc | Smakstil Friskt & Fruktigt | Art. nr. 2251 |
Räkpasta med vitlök och chili är verkligen comfort food och ljuvligt gott. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg i spaghettin och koka tills den är al dente,…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.