Fyllda sötpotatisar med kryddiga linser, gul paprika och tomat
Fyllda ugnsbakade sötpotatisar med linser, paprika och tomat, toppade med chipotlegräddfil och örter — perfekt tillsammans med Chin Chin, ett mjukt och bärigt rött vin från Chile.
Såväl rött och vitt vin som mousserande passar till fläsk. Vilken sort och smaktyp du bör välja beror på vilken typ av fläskrätt du serverar, och med vilken sås. Här kan du botanisera bland viner i vårt sortiment som passar till fläsk.
När du ska välja vin till fläskkött kan du utgå ifrån detta:
Har såsen sötma och hetta är fruktiga viner med måttlig strävhet ett bra val, eller ett fylligt och smakrikt vitt vin med fatkaraktär.
Feta såser fungerar fint med mer sträva viner.
Tillagar du fläsket på grillen? Grillade fläskkotletter är lättare att matcha med röda viner eftersom grillat fläskkött brukar bjuda på lite rökig smak.
Se också: Välj vin till grillat
Du kan absolut matcha mousserande vin med fläsk! Såväl champagne som cava och prosecco går fint ihop med feta och salta fläskrätter à la svensk husmanskost.
Bland Vin & vänners recept, får du alltid tips på en dryck att kombinera maträtten med. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du dessutom nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg.
Nyfiken novis? Ett tips är att börja med Systembolagets smakskola som bland annat går igenom grundsmaker, konsistens och aromer.
Smaklig måltid!
Fyllda ugnsbakade sötpotatisar med linser, paprika och tomat, toppade med chipotlegräddfil och örter — perfekt tillsammans med Chin Chin, ett mjukt och bärigt rött vin från Chile.
Saftig och långlagad pork belly med perfekt krispig svål, serverad med fluffigt potatismos och en syrlig äppelsås — en klassisk rätt som aldrig går ur tiden. De feta, möra tonerna…
Fluffiga små blinier toppade med en krämig laxröra, smaksatt med citron och dill, är en klassisk och elegant aptitretare på buffén eller minglet. Den salta och syrliga laxröran harmonierar perfekt…
En värmande, aromatisk indonesisk laksa med tigerräkor, böngroddar och krispig schalottenlök, serverad med Chardonnayburk från Vinia – ungdomligt friskt och fruktigt vin i smart burk.
Hälleflundra med hasselnötscrust och rostad paprikasås, serverad med shiitakesvamp, sparris och blomkål, matchas perfekt med Vinia’s Chardonnayburk — ungdomlig, frisk och fruktig.
En fluffig, grönsaksfylld frittata med zucchini och rostade körsbärstomater, toppad med ost och serverad med Vinia’s Côtes du Rhône Villages Séguret Dentelles.
Smakrik ramen med kycklingköttbullar, perfekt kokt ägg, udon-nudlar och fräscha tillbehör. Serveras med LXRY Sparkling – ett bubbel som balanserar hettan och umamin.
Panerad kyckling med färskpotatis och krämig gurk- och löksallad är en riktig husmansfavorit. När den serveras med Byron Bay Sauvignon Blanc blir det en fräsch och elegant måltid med australisk twist.
Feta i filodeg med honung och pistagenötter – en frasig och elegant förrätt där det söta möter det salta, perfekt ackompanjerad av LXRY Sparkling från Australien.
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.