Välj vin till grillat – vilket vin passar till vad?

Grillning ger en rostad smak och markant stekyta, men det är inte det enda som har betydelse när du ska välja vin till grillat. Tillbehören styr minst lika mycket som det som ligger på grillen. Här sammanfattar vi vad som är bra att tänka på när du ska kombinera vin med olika grillrätter, och vilket vin som passar till vad. Dessutom får du en snabbguide till hur du matchar olika typer av grillsåser med rätt vin.

7 regler som gör det lättare att välja rätt vin till grillkvällen

Här är sju allmänna regler när du ska kombinera vin med mat. Med dessa i åtanke så blir det lättare att välja rätt vin till grillkvällen.

  • Tänk på tillbehören – såser, marinad etc.
  • Matcha smakerna.
  • Smakrik mat kräver smakrikt vin, gärna fruktigt.
  • Lättare rätter går ihop med lättare viner.
  • Söt mat kombineras med ännu sötare viner.
  • Stark mat kombineras med mjukare, gärna bäriga och söta viner. Undvik sträva (tanninrika) viner. 
  • Fet mat fungerar med sträva viner, liksom lite syrliga viner.

Rött vin till grillat

Rött vin passar fint till grillat kött. Fylliga och mustiga röda viner passar till grillat nöt- och fläskkött liksom vegetariska produkter. Till grillad oxfilé, högrev, ryggbiff och annat nötkött som är fetare passar ofta viner med lite syra. Undvik sträva viner till kryddiga korvar och lammfärsspett – satsa istället på vin med hög bärighet. 

Är grillade grönsaker huvudrätten bör du undvika sträva viner. Jordiga grönsaker och rotfrukter kan du kombinera med ett lättare rödvin.  Även till kyckling och fisk är lättare och friskare viner i allmänhet ett bra val, som då med fördel serveras lite kylt.

Vitt vin till grillat

Vita viner med fatkaraktär är en god matchning till grillsmaken överlag, och passar liksom de mustiga röda vinerna till många kötträtter. Krispigt vitt vin är ofta gott i kombination med grillad fisk och grillade skaldjur. 

Grillade grönsaker kan du gärna servera fatlagrat vitt eller en syrlig variant till. Till syrliga tillbehör som fräscha sallader är ett syrligt vitt vin också ett bra alternativ. Kryddar du med chili och vitlök? Då är ett mjukare vitt vin med sötma ett klokt val för att balansera hettan.

Rosévin & mousserande vin till grillat

Fruktigt rosévin eller mousserande vin är en god matchning till såväl syrligt som sött.

Till grillad fisk, skaldjur och kyckling passar frisk rosé utmärkt. Grönsaksspett och grillade grönsaker som kål och zucchini går fint ihop med ett glas rosé. Älskar du att addera vitlök på grillen eller i tillbehören? Välj ett rosévin med fruktig och bärig karaktär. 

Vattenmelon som den är eller i en sallad med rosévin till är en suverän kombo!

Friska mousserande viner kan passa bra till grillad kyckling, fläskkött, grönsaker eller fisk. Till grillade skaldjur är mer krispiga alternativ lämpligast. 

Matcha grillsåsen med rätt vin

Tomatbaserade såser och marinader är bäst att kombinera med lättare oekade rödviner.

Söta såser och marinader behöver matchas med ett sötare vin, för att inte maten ska ta över vinet. Sträva viner fungerar sämre med söta såser. 

Feta såser som bearnaise är en brygga till kraftigare och sträva viner, eftersom det feta ger en lenare smakupplevelse. 

Chilibaserade såser och marinader fungerar sämre med sträva viner, tänk också på att högre alkoholhalter ökar upplevelsen av hetta. Här är ett fruktigt vitt vin, rosé eller mousserande ett betydligt bättre val.


Fem vinflaskor: The Fox and the grapes, Carpone Durif, Caravan Durif, Q Malbec och Bonza.

5 prisade röda viner som passar utmärkt till grillad mat

Bonza Reserve är ett smakrikt och generöst vin att servera till grillat som burgare, glaserade revbensspjäll eller portabello med chèvre.

Caravan Durif är ett mustigt och nyanserat vin som är gott till grillat. Sedan Caravan Durif lanserades 2012 har det vunnit 36 medaljer varav 17 guld i de största internationella vintävlingarna. 

Q Malbec är ett fylligt vin med fruktig smak som sätter Q:et i BBQ. Helt enkelt en fullträff i kombination med smakintensiva grillrätter.

Carpone Durif är ett riktigt kraftpaket. Nyanserat och mycket fruktigt vin med tydlig balanserad fatkaraktär. Serveras med fördel till grillat lamm- eller nötkött.

The Fox and the grapes är ett elegant ekologiskt vin. Mustigt, fruktigt, smakrikt – som gjort för grillade rätter!

Samtliga kommer från det prisbelönta vinmakeriet Quarisa i sydöstra Australien. Där har jordmånen inslag av Terra Rossa, röd järnrik lerjord, vilket sätter sin prägel på druvorna.

Beställ viner från Quarisa Wines