Pasta La Genovese
Pasta la Genovese är en klassisk Italiensk pastarätt där nyckeln är att låta löken ta sin tid. Koka upp en stor kastrull med vatten och lite salt och koka pasta…
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, sötlakrits, viol, björnbär, kakao och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött
Druvan Malbec som ingår i vinet Q Malbec, var alltid något av en ”underdog” tills dess att den hittade sitt andra hem i Argentina och blev populär i slutet av 1990-talet.
I Australien sågs länge Malbec som en blanddruva och den användes ofta tillsammans med Shiraz eller Cabernet Sauvignon utan att vara omnämnd på flaskornas etiketter. Men tiderna förändras och druvans popularitet ökar idag hastigt med många nya konsumenter som gillar denna fruktiga druva.
Jämfört med Argentinska Malbec-viner så odlas druvorna i Australien på mycket lägre höjd, vilket bidrar till att vinerna upplevs som mindre linjära och med en mustigare mittpalett. Premiumvin på druvan upplevs som fylligare och mer tanninrika.
Druvorna som ingår i Q Malbec kommer från tre skilda regioner, (Heathcote, Clare Valley och Riverina) där alla regioner har gemensamt att dagarna är varma och nätterna svalare. De svalare nätterna bidrar till att druvan får längre tid på sig att bygga upp en fenol mognad, vilket ger doft och smakaromer. De varma dagarna gör att druvan bygger druvsötma med mycket fruktkaraktär och tillsammans bidrar till ett fylligt och komplett vin.
Vinrankorna från Heathcote var i genomsnitt tio år gamla och relativt tätt planterade jämfört med de andra regionerna. De gav en hög avkastning vilket bidrog till en lättare druvstil men med intensiva Malbec-aromer.
Malbec-druvorna från Clare Valley var raka motsatsen till de från Heathcote. Tjugo år gamla vinrankor med en normal planteringstäthet och påminner en del om bushvine. Dessa vinrankor producerade en komponent som var rik, mörk och mer koncentrerad i sin karaktär än druvorna från Heathcote.
Den sista komponenten var Durifdruvor från Riverina i New South Wales (Samma druva som i storsäljaren Caravan Durif som kommer från samma producent). Dessa vinrankor var 15 år gamla samt var planterade i en typisk vingårdsplantering där vinrankorna är vända mot norr med ett normalt skördeuttag. Målet med denna plantering och druvor var att få fram en blandningskomponent med mycket färg, hög alkohol och en generös nivå av naturliga tanniner samt en fyllig hög fruktsötma.
De tre regionernas druvor hölls sedan separat i varsitt vineri och dess huvudsakliga jäsning skedde i ståltankar och öppna 20 tons jäskar i en period om ca 7–10 dagar. När vinmakaren John ansåg att han fått ut allt han vill ha från druvorna så flyttades druvmusten till individuella ståltankar och förvarades där tills dess att en naturlig malolaktisk jäsning var färdig.
De tre komponenterna testades sedan individuellt och blandningen av dessa komponenter bestämdes. När de tre komponenterna blandats så tappades ca 20% av vinet på fat i 8 månader. Faten som användes var 2-åriga amerikanska hogheads. Resterande 80% av vinet förvarades på ståltank med franska premiumekstavar. Efter 8 månader blandades dessa två viner och genomgick en kallstabilisering, filtrering och var därefter redo för buteljering.
Vi frågade vinmakaren John Quarisa vad man äter till detta vin?
”Tillsammans med BBQ, mörkare kötträtter, biff-fajitas eller varför inte en lite matigare sallad med getost, rödbetor, spenat och hasselnöt. Det fungerar även mycket väl med en Thaisallad eller en gräddig dillmajonäspotatissallad med rökt röding” Eller min favorit; tillsammans med en skål färska körsbär!”
Vinet fick tidigare i år en guldmedalj i New Zeeland international Wine Show samt även hela 95 poäng i Australian wine showcase award!
Producent Quarisa Wines | Land Australien | Region South Eastern Australia | |
Årgång 2021 | Typ Rött | Storlek 750 ml | Alkohol 14 % |
Druva 100 % | Smakstil Fruktigt & Smakrikt | Art. nr. 2664-01 | |
Lagring 8 månader på amerikanska hogheads samt franska premiumekstavar. |
Pasta la Genovese är en klassisk Italiensk pastarätt där nyckeln är att låta löken ta sin tid. Koka upp en stor kastrull med vatten och lite salt och koka pasta…
Finns det något godare än svenska köttbullar i gräddsås? Vi vet inte, men det är iaf fantastiskt gott! Gör så här: Kombinera köttfärs, panko, persilja, kryddpeppar, muskotnöt, lök, vitlökspulver, peppar,…
Gör så här: Koka ziti i en kastrull med saltat vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Krydda köttet med salt, peppar, vitlökssalt…
Vin till kebabpizzan? Kebabpizzan är idag en svensk klassiker som serverats många söndagar ute i landet. Inte minst på nyårsdagen då det är en tradition för många. Oftast med en…
Staden Chinon är känd för sina medeltida gator och slottsruiner där St. Joan of Arc och Kung Charles VII möttes för första gången år 1429. Även den kända franska författaren…
Grillning ger en rostad smak och markant stekyta, men det är inte det enda som har betydelse när du ska välja vin till grillat. Tillbehören styr minst lika mycket som…
I tio veckor framöver så kommer våra onsdagsrecept vara vegetariska i ett samarbete med recept från matmagasinet VEGO. Den här burgaren görs av hyvlad tofu som ger härliga remsor som…
Gör så här: Sätt ugnen på 220 °C Ta fram tre skålar. Blanda ströbröd och 20g parmesanost i en, lägg mjöl i den andra och smaksätt med salt och peppar,…
Gillar ni druvan Durif, ibland mer känd som Petit Sirah, eller Petit Syrah. Det är samma druva som funnits i ca 140 år, men det är inte alltid man vetat…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.