Chinon en stad med mycket historia

Staden Chinon är känd för sina medeltida gator och slottsruiner där St. Joan of Arc och Kung Charles VII möttes för första gången år 1429. Även den kända franska författaren Francois Rabelais växte upp i staden och hans texter omnämner vin från området som förmodligen inte har ändrats allt för mycket i smak och stil. Byn ligger vackers belägen precis vid floden Vienne.

Öster Chinon ligger den lilla byn I Chézelet, en by vilken ligger i kommunen Cravant-Les-Côteaux i centrala Loire. Där gör vinmakaren Fabien Demois härligt fruktiga, druv- och ursprungstypiska Chinon-viner gjorda på druva Cabernet Franc.

Cabernet Franc är en druva som etablerade sig i Libournais appellationerna i sydvästra Frankrike på 1600-talet. Under 1700-talet fick druvan en större spridning i Bordeaux genom planteringar i kända vindistrikt så som St-Emilion, Pomerol och Fronsac. I just Bordeaux är den även en av de fem blå blanddruvor som används till att göra röda Bordeauxviner tillsammans med Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec och Petit Verdot.

I Loire började druvan även göra sig känd under 1700-talet där den benämndes under sitt ursprungliga namn Bouchet. Trotts dess bredare spridning i Bordeaux, så tror en del att druvan kommer från Loire och i närheten av byn Chinon där den kända författaren Francois Rabelais omnämnde druvan redan under 1500-talet. Senare studier visar på att druvan kan tänkas ha kommit från de baskiska vinregionerna som för ett par hundra år sedan var en del av Frankrike. I en studie från 2012 redovisas en teori om att den kan ha sitt ursprung i det som idag är vinregionen Navarra. Vi får väl se vad vindetektiverna lyckas skaka fram, men faktum kvarstår att det är en druva med en lång och intressant historia.

Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon delar många smak och doftegenskaper och länge misstänktes det att druvorna var närbesläktade. År 1997 kunde man med DNA-teknik fastställa att Cabernet Franc korsad med Sauvignon Blanc gett upphov till en av världens mest populära druva Cabernet Sauvignon, sedan har det även uppkommit att Cabernet Franc även är förälder till druvorna Merlot samt Carmenere vilket gör druvan till en av de viktigaste druvorna i vinhistorian.

Cabernet Franc odlas idag huvudsakligen i Frankrike men finns även planterad i de flesta vinregioner världen över.

Druvtypiskt för Cabernet Franc är dofter av jordgubbar, grön paprika, svarta vinbär, örtighet samt lite gräsiga inslag. Just de gröna tonerna är älskade av många och mindre älskade av andra.

Fabien Demois är den femte generationen vinmakare som brukar egendomen. Historia tillsammans med tradition är lika viktigt som respekt för naturen och miljön. Fabien Demois brukar 24 hektar vinodlingar och har även ca 25 hektar ängsmark med gott om får som även hjälper till att beta ogräs i vingården. Vinodlingarnas söderlägen sträcker ut sig över alluviala jordar i närheten av floden Vienne och består till stora delar av lerjordar.

Noggrant planterade buskar, träd i kombination med ekologisk gödsel samt bearbetning av jorden, enligt biodynamiska principer, upprätthåller en god hälsa i ekosystemet vilket bidrar till en balans och harmoni i naturen. De flesta vinrankor har en ålder på 30–40 år men det finns även vinrankor som är 60 år gamla. Varje del av vingården vinifieras separat för att behålla sina speciella karaktärer.

Fabien Demois är ekologiskt certifierad sedan 2013 och är i sluttampen av sin demetercertifiering. I Chinon regerar druvan Cabernet Franc och ger härligt fylliga viner med elegant tanninstruktur. Många minns de gröna toner som ibland Cabernet Franc kan få men så är inte fallet hos Vignonble Demois.

Vi frågade Fabien om hans syn på druvmognad för Cabernet Franc i Chinon och om de gröna toner som druvan ibland uppvisar.

”Under de femton år jag har odlat Cabernet Franc så har jag provat bären tre till fyra gånger innan skörd för att hitta det bästa datumet för skörd. En stor del av skörden utförs sedan för hand för att få så bra sortering av druvor som möjligt.

Gravitation är central i vinifieringsprocessen med lätt extraktion och varsam hantering av druvjuicen som lagras till 100 % i betongtank. Då vädret idag är varmare med varma september- och oktobermånader så tillåts druvorna mogna väl, grön paprika är sedan länge borta ur dess karaktär”

Vinfikationen för Chinon Fabien Demois utfördes i betongtankar och med en malolaktisk jäsning. Hela druvor macererade i 8–10 dagar vid en temperatur om 22–24°C.

Efter betongtankslagring får vinet vila i ståltankar.

 

Chinon Fabien Demois

Art.nr. 275901

Chinon Fabien Demois

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…Föregående inlägg
Nästa inlägg